070806-regskylt-polisen

Polisen varnar för dolda regskyltar

Allt fler registreringsskyltar anmäls stulna. Dessutom är det inte längre ovanligt att skyltarna demonteras eller döljs medvetet för att att försvåra identifiering.

I takt med att det blir allt fler automatiska hastighetskameror och nu även trängselskatt vid in- eller utfart från Stockholms innerstad, är det allt fler som anmäler sina registreringsskyltar stulna. Dessutom är det inte ovanligt att fordonsförare på ett eller annat vis medvetet döljer eller demonterar fordonets registreringsskyltar för att försvåra identifiering, och på så vis slippa undan avgifter och eventuella bötesbelopp. 

Att köra bil utan registreringsskylt är olagligt och polisen ser ett stort allvar i att allt fler döljer eller kör utan registreringsskyltar. Det är fordonsförarens ansvar att se till att fordonet har en registreringsskylt och att den är väl synlig för alla. I vissa fall kan även ägaren straffas. 

Att framföra ett fordon utan registreringsskylt är ett lagbrott. Bötesbeloppet är 1 500 kronor. Är din skylt stulen eller borttappad får du endast köra med bilen till närmaste polisstation där dina registreringsskyltar anmäls efterlysta och du får provisoriska i väntan på dina nya. 

Om du upptäcker att dina registreringsskyltar blivit stulna måste du omgående anmäla dessa stulna.

– Registreringsskylten kan komma att användas på andra fordon, och då måste du kunna påvisa att skylten är stulen och att en annan förare kört, säger Bengt Svensson trafikhandläggare på Rikspolisstyrelsen.

Det är olagligt att framföra ett fordon med en svårtläst registreringsskylt. Om din bils registreringsskyltar är oläsbara på grund av smuts, is, snö eller liknande alternativt är vinklade, sprejade med reflexsprej, ligger helt eller delvis dolda i fönstret eller har ändrade siffror och bokstäver riskerar du 1 500 kronor i böter. 

– En registreringsskylt måste vara väl synlig för alla, inte bara polisen. En svårläst registreringsskylt kan få katastrofala följder. Om du ser eller råkar ut för en trafikolycka kan du till exempel inte få reda på vem föraren eller ägaren är, förklarar Bengt Svensson.