Foto: Polisen

Polisen varnar för vägpirater: ”Stanna inte!”

Problemet med vägpirater längs de svenska vägarna är inte nytt, men problemet verkar ha eskalerat och polisen går därför ut med en varning.

Nyligen skrev vi om att en majoritet av svenska bilisterna inte hjälper nödställda medtrafikanter. En anledning till det är att klimatet ute i trafiken har blivit allt hårdare och råare de senaste åren. Ett problem som funnits i vårt land ett antal år, och som förmodligen har fått många att inte vilja stanna vid en nödställd bilist vid vägkanten, är vägpirater. Men det finns fortfarande godhjärtade personer i bil som stannar till när någon viftar efter hjälp. Gör man det gäller det att ha huvudet på skaft.

Vägpirater är nämligen inte en utdöende art, tvärtom. Polisen skriver på sin Facebook-sida att de ser allt fler kriminella som längs med de svenska vägarna lurar till sig exempelvis kontanter, bland annat genom att sälja falskt guld.

Så här skriver polisen på Facebook:

Stanna inte om du är osäker.

Vi har sett att allt fler kriminella personer, som vägpirater, lurar till sig kontanter eller bensin med hjälp av falskt guld utmed vägarna. Det kanske ser ut som om de har fått fel på bilen, men det är ett fult knep för att få dig att stanna. Stanna inte om du är osäker.

Ring oss på 114 14 och berätta vad du har sett. Oavsett om det är en vägpirat eller en person som behöver hjälp på riktigt, är det bra om vi får veta det. Om du har stannat och har utsatts för brott ska du alltid ringa 112.

Vi ger er den här informationen för att vi inte vill att du ska råka ut för det här. Dela gärna med dig av inlägget till dina vänner som ska ut på vägarna.”

Polisens uppmaning är alltså att inte stanna om du har misstankar om att allt inte står rätt till.

Det är dock inte bara falskguldsäljande vägpirater som figurerar i svensk trafik. Bilkapare, personer som stjäl din bil genom att kasta ut dig, rapporteras det allt oftare om i media. Detta tråkiga fenomen kanske är vanligast i städer men skulle även kunna hända om du stannar för någon utmed vägkanten på en landsväg. Så var på din vakt och kör med låsta dörrar!