Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Polisen vill ha fartgupp för cyklister

Vid Slussen i Stockholm råder trafikkaos och det är inte enbart bilister, busschaufförer och fotgängare som ställer till det, även cyklister bidrar till kaoset. Så pass att polisen nu vill se fartgupp för cyklister på platsen.

Slussen i Stockholm är under ombyggnad och platsen är därmed än mer kaotisk än vanligt. Samtliga trafikanttyper är med och bidrar till kaoset som ibland beskrivs som anarkistiskt. En trafikantgrupp som nu får extra på tafsen av polisen är cyklisterna.

I tisdags morse stod polisen vid korsningen Götgatan/Hornsgatan för att kontrollera rödljuskörningar. Många cyklister stoppades, men bara en handfull av alla de som cyklade mot rött. Polisen hade ingen möjlighet att ingripa mot alla som ignorerade färgen på trafikljuset som signalerar för stopp. Men de som stoppades fick cykla vidare med en bot i handen och 1 500 kronor tunnare plånbok.

– Vi vill se fartgupp i backen. Många cyklister kommer dundrande i en jäkla fart och struntar fullständigt i om det är rött eller grönt. Varje dag är det tillbud i den här korsningen och så här kan det inte fortsätta. Det här är Sveriges farligaste korsning. Det här är något som trafikkontoret verkligen borde se över, säger polisen Mikael Ericson till StockholmDirekt.

Denna skylt finns inte i verkligheten, men kanske den kommer att bli en syn längs vägkanterna i framtiden?

Polisen menar att ett fartgupp för cyklister skulle sänka hastigheten och göra korsningen säkrare för alla trafikantgrupper. Men något fartgupp för cyklister ser Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) inte som någon lösning.

– Fartgupp och cyklister är generellt inte någon smart kombo. Det kan ställa till det rejält om man inte upptäcker det i tid, så i en nedförsbacke känns det inte aktuellt, säger Daniel Helldén.

StockholmDirekt intervjuade en av de rödljuskörande cyklisterna som blev stoppad av polisen. Enligt tidningen ansåg cyklisten inte att något större fel hade begåtts.

– Högersväng vid rödljus borde vara okej, säger den anonyma cyklisten.

SE OCKSÅ: Bilfällan vid Slussen har blivit film