Foto: Polisen

Polisens bötestävling läggs ner

"Månadens bubblare" där trafikpolisen i Sverige tävlade i att genomföra flest utandningsprov och registrera flest milda fortkörningar läggs nu ner. Detta efter att tävlingen kritiserats både internt och utifrån.

Jasmin Frljevic

Trafikpolisen i Region Mitt utsåg sedan hösten ”Månadens trafikbubblare”, det vill säga det lokalområde som har haft störst framgång i att öka andelen utandningsprov och bötfälla flest bilister som överträtt lagstadgad hastighet med mellan sex och nio kilometer.

”Månadens bubblare”, som bland annat sågs som en tävling att bötfälla vanliga samhällsmedborgare, fick motta en del kritik internt. Mikael Hedström, pressinformatör för Region Mitt, sade till SVT i januari att han inte såg på detta som en tävling utan kallade det istället för en mätmetod för att uppnå olika målsättningar inom den nationella trafikstrategin.

Nu meddelar polisen till SVT att den kritiserade ”tävlingen” läggs ned.

”Vi kommer inte att fortsätta på samma sätt eller form som tidigare. Vi har tagit till oss kritiken, och det är beklagligt att vi inte har lyckats med det vi ville uppnå nämligen att kommunicera hur viktigt polisens trafikarbete är för att minska antal dödade och skadade i trafiken”, skriver Johan Kockum, polisen presstalesman till SVT.