Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Polisens insatsstyrka fast för fortkörning

På väg hem från utbildning åkte insatsstyrka Syd fast för fortkörning när trafikpoliser uppmätte 21,9 km/h för hög hastighet på riksväg 25 i Småland.

Det var i november förra året som polisens insatsstyrka Syd efter avslutad utbildning i Växjö begav sig hemåt till Malmö igen, staden där de har sin placering. De kom inte så långt, för på riksväg 25 utanför Ryssby, en kortare sträcka från Ljungby vid E4:an, fanns civila trafikpoliser som under en sträcka om knappt fyra kilometer uppmätte insatsstyrkans medelhastighet till 121,9 km/h. På vägsträckan råder hastighetsbegränsning på 100 km/h.

Enligt Smålandsposten har föraren av insatsstyrkans ena av två bilar medgett de faktiska omständigheterna, men nekar till brott. Föraren hävdar nämligen att resan från Växjö till hemmabasen i Malmö ska ses som brådskande med tanke på läget Sverige och omvärlden befann sig i då. Han menar att insatsstyrkan som grupp ansåg att en utbildningsdag 20 mil från Malmö var olycklig då terrordåden i Paris ägde rum endast fyra dagar innan (13 november) fortkörningen, och att Säpo bara ett par dagar senare höjde nivån för terrorhot i Sverige från tre till fyra (av fem).

LÄS OCKSÅ: Fritt fram att köra bil körkortslös i Sverige

Insatsstyrka Syd hade inte blivit beordrade att skynda sig tillbaka, och ingen särskild hotbild mot Malmö fanns vid tidpunkten, men åberopar att Sveriges tredje största stad stod helt utan insatsstyrka (6-7 man den dagen) och att Malmö rent statistiskt är den ort där akuta insatser är vanligast, inte i det geografiska område de befann sig under utbildningen.

Inom kort ska tingsrätten i Växjö pröva fallet och vi kommer att få reda på om de anser att fortkörningen kan ses som brådskande yrkesutövning eller inte.