Polisens nya system dammsuger vägarna på olagligheter

Tidigare i år tog polisen i bruk ANPR-systemet som automatiskt läser av fordons registreringsskyltar. Det har visat sig vara oerhört effektiv – ingen med oegentligheter slipper undan.

https://youtu.be/W9ERlIFjEac

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Vi har tidigare skrivit om det kamerabaserade system som polisen nu har monterat i ett antal av sina bilar. Kameran skannar av trafikomgivningen och läser in fordons registreringsnummer. Blixtsnabbt körs ett inläst registreringsnummer mot olika databaser och om en träff uppstår meddelas poliserna på ett ögonblick. En träff innebär att kontrollerat fordon har någon form av brist, exempelvis kan det vara stulet, oskattad, ej besiktigat eller oförsäkrat.

Nu har 98 polisbilar (plus två mobila enheter på stativ) runt om i Sverige haft det kamerabaserade systemet, kallat ANPR (Automatic Number Plate Registration), monterat under några månader och dess effektivitet har redan börjat skönjas.

Alexander Granberg, som är ansvarig för införandet av ANPR-systemet i svenska polisbilar, säger till Aftonbladet att enbart under en dag, 14 maj, genererades 877 träffar. Fem av träffarna berodde på stulna fordon vars registreringsnummer hade lästs in, 83 rörde stulna eller borttappade registreringsskyltar, 51 var oförsäkrade fordon, 83 oskattade, 71 avregistrerade, 329 avställda och 255 med körförbud.

Polisen uppger att systemet är väldigt bra och effektivt men vill att det ska bli mer flexibelt för att kunna flyttas mellan polisbilarna. Dessutom har de önskemål om att få in fler funktioner, bland annat att systemet ska kunna spåra hur ett visst fordon har rört sig genom Sverige. I England finns redan denna funktion, men enligt svensk lag är det inte tillåtet. Polisen hoppas få till en lagändring.

All information som polisens ANPR-kameror samlar in sparas inte för framtida bruk. Så fort polisen lämnar sitt fordon efter arbetspassets slut raderas alla insamlad data.

– Systemet ger otroligt många träffar, fördelen är att vi stoppar rätt bilar – de med brister, säger Alexander Granberg till Aftonbladet.

Här finns polisbilarna med ANPR-kameror

Flest ANPR-utrustade polisbilar finns i de södra delarna av Sverige – 21 stycken. Näst flest finns i vad som på polisspråk heter samverkansområde Nord. I Stockholm, där även Gotland ingår, finns nio ANPR-utrustade enheter.

Se kartan nedan för exakt fördelning över landet.

ANPR-fördelningen i Sverige.