Polisens nya vapen i jakten på kriminella

Tyska polisen är grönt sinnade. I två tyska delstater rullar redan svenska laddhybrider och i en annan delstat är elbilen Volkswagen e-Golf i tjänst. Nu visas Passat GTE upp, en laddhybrid med lång räckvidd.

Det mesta går i dag i miljöns tecken. Allt vi utför ska belasta mark, skog och vatten i så liten utsträckning som möjligt. Det gäller polisens arbete också och just tyska polisen har kommit en bit på den gröna vägen.
I november förrförra året skrev vi om hur poliskårer i tyska delstaterna Nordrhein-Westfalen och Sachsen slagit till på Volvo V60 Plug-in Hybrid, en svensk dieselladdhybrid med både bra prestanda och miljövänligt sinne.
Polisen i Helgoland har dessutom köpt in Volkswagen e-Golf som drivs med enbart el. De har också lagt beställning på Golf GTE, laddhybridversionen. En elbil kanske inte är så optimal för en polispatrull alla gånger, men på Helgoland passar elektricitet bra då det är en ö i Nordsjön några mil norr om Bremen. Ytan de täcker är inte så värst stor. Om bovarna inte har en båt som står redo så är ön till polisens fördel.

Då är laddhybrider ett bättre val för polisen och det är just vad Volkswagen nu visar upp, närmare bestämt Passat Variant GTE (eller Passat Sportscombi GTE som den heter i Sverige).Volkswagen Passat GTE kan köras helt grönt, det vill säga på enbart el, i upp till fem mil. Det gör bilen ypperlig i framför allt städer. Polisen kan smyga sig fram till brottsplatser (om de väljer att inte slå på blåljusen) samtidigt som utsläppet är noll.
Men den 115 hästkrafter starka elmotorn kan också få hjälp från en 156 hästkrafter stark bensinmotor på 1,4 liter. Då ökar räckvidden till över 100 mil samtidigt som prestandan förbättras. 0-100 km/h går på cirka 8,0 sekunder och toppfarten är då 220 km/h. Ingen autobahnraket men den långa aktionsradien är till polisens fördel (dock inga 100 mil om det är jakt i högt tempo).

Passat GTE i kombiversion trumfar Volvo V60 Plug-in Hybrid på en punkt. Lastutrymmet är till Passatens fördel, en nog så viktig detalj för polisen. Men V60:n trumfar på Passaten på några andra punkter. Den är nästan två sekunder snabbare 0-100 km/h och har högre toppfart, dessutom har den längre räckvidd – cirka 120 mil (men så är den ju också en dieselladdhybrid med lägre förbrukning). Räckvidden på enbart el är densamma som för Passat, nämligen fem mil (i själva verket 5,7 mil, men det ”vill inte Volvo gå ut med officiellt”).

Volvo, Passaten och Golfen i all ära, men om vi ser till utseendet är denna polisbil den snyggaste och kanske den som får flest autobahnfartdårar att darra på läppen mest (italienska polisen bräcker dock den tyska).
Men om polisen, den svenska, får välja så är det ingen av ovan nämnda som är bästa polisbilen någonsin, det är i stället Volvo XC70. Men med tanke på den gröna våg som sköljer över världen är det kanske dags för svenska polisen att slå till på en Polestar-trimmad V60 Plug-in Hybrid?