Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: glenn.lindberg@teknikensvarld.se

Polisuttalande efter vildsvinskrock var inte nedsättande

Myndigheter och ämbeten i Sverige har bråda dagar numera. Alla anmäler allt möjligt. Nyligen anmäldes ett polisuttalande efter en större vildsvinskrock, men justitieombudsmannen avfärdade anmälan på stört.

Det var i torsdag förra veckan som en bilist körde på en vildsvinssugga och hennes nio kultingar på en väg utanför Kungsbacka. Åtta av dem dog på plats, de två övriga fick avlivas kort därefter.

Poliskonstapel Andreas Bengtsson beskrev för Hallands Nyheter olycksförloppet som att ”det var bowling över hela vägbanan”.

En djurälskare gick i taket över polisens uttalande och anmälde därför polismyndigheten till justitieombudsmannen (JO) i fredags. Mannen som anmälde anser att uttalandet är nedsättande mot de döda djuren och formulerade sig som följer i sin anmälan:

”Polisen utreder inte brott mot eventuella sadister som torterar djuren till döds. Polisen kallade djurtortyr till döds (dödandet av en vildsvinmamma med hennes nio bäbisar) nedsättande för ’bowling över hela vägen’ och utreder inte djurtortyr”.

JO gick dock inte på mannens linje utan anser att uttalandet inte är olämpligt. ”Din anmälan föranleder ingen åtgärd. Ärendet avslutas”, meddelade Per Lagerud, byråchef på JO-ämbetet, anmälaren i måndags.