Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Skitterphoto

Alla dieselbilar i Tyskland byggda efter 2009 återkallas

Tysk bilindustri har kommit överens med landets politiker om en plan för att rena utsläppen från landets dieselbilar – för att undvika dieselförbud. Samtliga dieselbilar i landet med årsmodell 2009 och framåt ska återkallas och få uppdaterad mjukvara.

Tysk bilindustri har kommit överens om en plan för att återkalla dieselbilar och minska deras utsläpp med hjälp av mjukvaruuppdateringar, som en del i en plan för att rädda dieselmotorerna och undvika dieselförbud i städerna. Det meddelar tysk bilindustri och regering under fredagen, enligt Reuters.

Åtgärden kommer att  omfatta bilar bilar från alla märken, både tyska och utländska, som uppfyller kraven för Euro-5 och Euro-6, vilket innebär alla bilar byggda efter september 2009. En konkret åtgärdsplan ska presenteras i augusti. Enligt uppgift ska det kosta under två miljarder euro att åtgärda alla bilar i Tyskland.

Enligt talespersoner för bilindustrin ska mjukvaruuppdateringarna minska bilarnas kväveoxidutsläpp med omkring 20 procent. En kommitté ska sedan utvärdera vilken inverkan det hela kommer få i kommuner och städer i Tyskland.

Samtidigt meddelar Audi att de kommer att återkalla upp till 850 000 bilar med sex- och åttacylindriga motorer. Daimler meddelade redan förra veckan att de återkallar över tre miljoner Mercedes-bilar med dieselmotorer. Tiotusentals av bilarna som återkallas finns i Sverige.

Det framgår inte hur uppdateringarna kommer att minska utsläppen rent tekniskt.