Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Politiker vill förbjuda hög musik i bil

Gillar du att köra bil och samtidigt lyssna på musik på hög volym? I framtiden kan musikspelandet leda till böter, i alla fall om en värmländsk politiker får som han vill.

Det är socialdemokratiske riksdagsmannen Jonas Gunnarsson från Värmland som har lagt fram en motion där han vill få till en lagändring som medför att bilburna musikälskare kan bötfällas. I Gunnarssons Värmland har boende framfört flera klagomål på bilister som spelar hög musik under kvällar och nätter. Han säger att poliser och kommunföreträdare ”önskar verktyg för att stävja oljudet”.

Enligt TT skriver han i motionen:

” Sedan en lång tid tillbaka har ett stort antal invånare inom Arvika tätort upprepade gånger fått sina hemmakvällar och sin nattsömn störda av att fordon kör förbi och spelar musik på mycket hög volym med kraftfull ljudanläggning. Problemet är i stort sett dygnet runt alla dagar i veckan. Arvika är inte ensamt utan på flera håll i landet finns samma problematik.  Regeringen bör därför se till att förenkla för ordningspoliserna vad gäller musikspelande motorburna fordon.”

Problemet i dag, enligt Gunnarsson, är att det inte finns tillräckliga juridiska verktyg och att det inte finns någon ordningsbot kopplad till det.

– Det finns exempel där man tvingas sova i källaren med hörselskydd för att slippa undan den höga musiken, säger Jonas Gunnarsson till TT.

Han vill att lag och föreskrifter ska vara desamma oavsett var i landet man befinner sig.

– Mora har fått klartecken av Länsstyrelsen så att polis kan bötfälla personer som spelar hög musik i bostadsområden. Men flera kommuner i Värmland har fått nej. Regeringen bör se till att fler kommuner än Mora får möjlighet att införa ordningsföreskrifter för att se till att fordonstrafik med hög musik utan tillstånd förbjuds, säger han.