Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080819-veno-automotives080819-veno-automotives080819-veno-automotives
080819-veno-automotives

Polsk superbil med italienska vibbar

Polska Veno Automotive ska producera en riktig supersportbil och har släppt de första bilderna på besten. Bilens formgivning har inspirerats av stridsflygplan. Låter det bekant?

Jo, precis som Lamborghinis dyra värsting Reventón har Veno Automotives skapelse inspirerats av stridsflyget. Men frågan är om det inte är stridsflyget som inspirerat Reventón som i sin tur inspirerat polackernas bil?! Bilarna är ju snuskigt lika varandra, bortsett från inredningen där polacken är en aning med sansad.

Veno Automotive berättar att deras nyutvecklade chassi är kapabelt att hantera upp till runt 1 000 hästkrafter och att deras superbil ska konkurrera med bland annat Ferrari, Pagani, Koenigsegg och – inte helt otippat – Lamborghini.

Den ska vara fullsmetad med den senaste tekniken, bland annat lättviktsmaterial som kolfiber och aluminium, nightvision (mörkerseende) och trådlös Internetuppkoppling.

Det kommer att finnas tre olika motoralternativ, alla grundade på Audis 4,2-liters V8, på 350, 450 respektive 700 hästkrafter. Senare ska de även erbjuda bilen med V8-motorer hämtade från GM, bland annat monstermaskinen LS9 som sitter i nya Corvette ZR1. Några prestandauppgifter uppger de inte, däremot berättar de att bilen ska komma både i coupé- och roadsterutförande och att de också ska utveckla en högpresterande elmotor som ska fungera som ensam drivkälla. Kanske något i stil med vad Tesla Motors erbjuder?

Den polska bilbyggaren planerar att bygga 50 bilar i en takt av tio till tolv bilar om året.

Frågan är hur mycket av Veno Automotives snack som bara är tomt snack…

Läs mer

Provkörning