090428-pontiac-läggs-ned

Pontiac läggs ned

När GM sent under gårdagen presenterade sin plan för framtiden stod det klart att Pontiacs dagar är räknade. För att möta framtiden väljer GM att skrota Pontiac, minska antalet fabriker från 47 till 34, varsla 21 000 anställda samt erbjuda sina fordringsägare aktier i stället för pengar.

GM har uppenbarligen tagit åt sig av den kritik man fått från den amerikanska regeringen. President Obama och hans regering har ansett att den rekonstruktionsplan som tidigare har lagts fram av GM inte varit tillräckligt ambitiös. När GM under gårdagen presenterade sin reviderade plan för framtiden framgår det att man inte fegar ur den här gången. Det är omfattande åtgärder som ska vidtas, och mest iögonfallande är att Pontiac läggs ned. GM frångår alltså sina tidigare planer som innebar att Pontiac skulle behållas som ett litet och extremt nischat märke. Utfasningen av Pontiac ska påbörjas inom kort och väntas vara färdigställd vid slutet av nästa år. GM upprepar dessutom sina ambitioner att sälja eller lägga ned Hummer, Saturn och Saab. GM:s vd Fritz Henderson hoppas att Saab-frågan ska vara löst vid utgången av 2009. I framtiden ska GM kretsa kring de fyra märkena Chevrolet, Cadillac, Buick och GMC.

GM aviserar dessutom att antalet fabriker ska minskas från dagens 47 till 34 vid slutet av 2010. Antalet timanställda i USA ska minska med cirka 21 000 från 61 000 till 40 000. Kostnaderna för timanställda beräknas därmed minska med så mycket som 34 procent. Men det slutar inte där. Antalet återförsäljare i USA ska halveras, från 2008 års nivå då det fanns 6 246 GM-återförsäljare, till endast 3 605 år 2010.

Även om GM trimmar sin verksamhet som minskar kostnaderna för att driva verksamheten återstår ett stort problem – skulderna. GM har stora skulder till olika långivare, inte minst den amerikanska staten. GM lägger nu fram ett erbjudande till långivarna om att få aktier i stället för pengar. GM erbjuder 225 GM-aktier för varje 1 000 dollar i lån som fordringsägarna har. Om uppgörelsen går i lås kommer långivarna att äga omkring tio procent av biltillverkaren. Om inte tillräckligt många långivare, minst 90 procent, nappar på erbjudandet senast den 1 juni hotar GM med att lämna in en konkursansökan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

När planen presenterades kommenterade vd:n Frits Henderson med orden ”We only want to do this once”. Åtgärderna är hårda, men enligt Henderson behövs de för att säkra GM:s långsiktiga överlevnad. Beslutet att låta Pontiac gå i kraven ska ha varit ett extremt personligt och svårfattat, enligt Henderson.

Läs mer