Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Porsche 718 Spyder – tre snabba från provkörningen

Porsche har äntligen stoppat ner en sexcylindrig motor i 718. Det ger oss 718 Cayman GT4 och den öppna versionen som kallas 718 Spyder. Erik Wedberg provkör på fel sida av vägen.

Hej Erik, varför kör du på fel sida av vägen?

– Det gör jag ju inte, jag kör på rätt sida, som just nu är vänster. Jag är i Skottland, strax norr om Edinburgh och kör Porsches nya 718 Cayman GT4 och 718 Spyder. Har du förresten tänkt på hur många som kör på vänster sida? Vi som kör på höger sida brukar ju säga att vi är i majoritet och att det är ”rätt” sida. Men tänk på det, Indien, Australien, Japan och många afrikanska länder har ju inte direkt ont om bilar. Det kanske är vi som borde rätta in oss i ledet...

Jaja, hur är bilen?

– Jag håller gamla Cayman GT4 som en av de roligaste bilarna jag har kört och mycket är sig likt. Nya Spyder och GT4 finns bara med manuell, sexväxlad låda (PDK kommer som alternativ nästa år) och den är kort sagt fantastisk. En knubbig liten växelspak med oerhörd exakthet i lägena styr lådan, och kopplingskänslan är superb. Det är en väldigt lättväxlad men samtidigt rolig låda. Den har ovanligt långa växlar, det går att välja nästan vilken växel som helst och köra på den en bra stund i olika hastigheter. Tvåan räcker upp till 90-100 km/h men samtidigt fungerar femman från cirka 40 till 250 km/h. Kanske borde tvåan och trean ha fått lägre utväxling.

Och motorn?

– Det är en 4,0 liter stor boxersexa utan turboladdning, äntligen i 718! På pappret ser det ut att vara samma motor som i GT3 och Cup-bilarna, men det är det inte. Det är i grunden den turboladdade trelitersmotorn i 911 Carrera, men den har förstorats till fyra liter och fått de flesta delarna uppdaterade. 420 hästkrafter och lika många newtonmeter räcker långt i den här lilla bilen. Märkligt nog är den ändå inte snabbast i 718-serien. 0-100 km/h går på 4,4 sekunder och det är faktiskt en bit efter 718 Cayman GTS med PDK-låda som är tre tiondelar snabbare. Cayman GT4 är förstås snabbare på bana, den har klockats för 7 minuter och 28 sekunder på Nürburgrings nordslinga. Det är tolv sekunder snabbare än den gamla bilen och till och med fyra sekunder snabbare än gamla supersportbilen Carrera GT.

Hur dyr?

– Ungefär lika dyr som en begagnad Cayman GT4, det vill säga 965 000 kronor. Den gamla bilen har verkligen stått sig otroligt bra i pris och kan man nöja sig med en standardutrustad, ny Cayman GT4 eller 718 Spyder kanske de är bättre köp än de begagnade bilarna. Men med lite utrustning drar priserna förstås iväg på sedvanligt Porsche-vis. Nu ska jag byta Spydern mot Cayman GT4 och köra några varv på Knockhill-banan, läs mer i tidningen!