Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Porsche 911 facelift officiell – starkare, snålare och med turbo

Fyra år in i livscykeln har det blivit dags för Porsche 911 att uppdateras. Från och med nu är 911 utrustad med turbo som standard och har både högre effekt och lägre förbrukning.

Porsche 911 generation sju, 991, kom 2011 och har nu hängt med i några år. Det var inte länge sedan toppversionen 911 GT3 RS presenterades, men nu är det hög tid för en uppdatering. I första skedet är det grundmodellerna Carrera och Carrera S som uppdateras och troligtvis är en del av nyheterna något kontroversiella bland 911-entusiaster. Grundmodellerna kommer nämligen att ha dubbelturbo.

Den tidigare sugmotorn på 3,4 liter är ersatt av en trelitersmaskin som tack vare dubbelturbo levererar 370 hästkrafter, alltså 20 hästkrafter mer än tidigare. Carrera S som tidigare hade en 3,8-liters boxersexa har nu även den en trelitersmotor och tack vare turboaggregat med modifierade kompressorer och nytt avgassystem levererar den 420 hästkrafter i stället för tidigare 400. De båda har även fått 60 newtonmeter högre vridmoment, nu 450 respektive 500 newtonmeter. Maxvrid ska levereras redan från 1 700 r/min.

Tack vare att motorerna numera är överladdade innebär det även lägre förbrukning. Enligt Porsche har Carrera en snittförbrukning på 0,74 liter per mil medan Carrera S vill ha 0,77 liter per mil, båda siffrorna är om bilen är utrustad med den sjustegade PDK-lådan. Medan förbrukningssiffrorna har blivit lägre har även 0-100 km/h-tiden minskats, 4,2 respektive 3,9 sekunder för Carrera och Carrera S. 0,2 sekunder snabbare än föregångarna.

Utseendemässigt har det även skett en del mindre förändringar, bland annat har de främre blinkersen blivit mer slimmade, bakljusen fått delvis ny utformning och dörrhandtag och baklucka har även de fått nytt utseende. Det karakteristiska luftintaget på bakluckan har nu vertikala ribbor i stället för vågräta.

I kupén har ratten bytts ut till en som liknar den i värstingbilen 918 Spyder och som vi redan sett i bland annat suven Macan. Infotainmentsystemet uppdaterats och är numera utrustat med Apple Car Play.

En stor nyhet för Carrera-modellerna är att de nu även går att utrusta med fyrhjulsstyrning som tidigare endast erbjudits i toppmodellerna 911 GT3 och 911 Turbo

. De uppdaterade Carrera-modellerna kommer att lanseras i Sverige i december i år och grundpris är 929 000 kronor för Carrera och 1 062 000 kronor för Carrera S. Cabriolet-versionerna kostar 1 050 000 respektive 1 183 000 kronor.

https://youtu.be/izL3WXwy1KQ

Gilla på Facebook för fler videoklipp!