Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Porsche 911 GT3 RS är tillbaka – hårdare än någonsin!

Nu är den här, den absolut hårigaste versionen av Porsche 911. GT3 RS är tillbaka, denna gång med hela 500 hästkrafter.

https://youtu.be/n1qtyIy22qs

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Visst 911 Turbo har 520 hästkrafter och Turbo S har 560, men GT3 RS är versionen för dig som vill ha kompromisslös prestanda utan överladdning. Ur boxersexan på 4,0-liter plockas 500 hästkrafter och 480 newtonmeter, denna kopplas till en specialutvecklad sjuväxlad PDK-låda. ”Vanliga” GT3 har en 3,8-litersmotor på 475 hästkrafter.

GT3 må vara rejält lättad men med GT3 RS har Porsche tagit viktbesparingen ännu längre. Tak i magnesium, motorhuv och bagagelucka i kolfiberförstärkt plast och aluminiumkaross från 911 Turbo gör att GT3 RS är 10 kg lättare än GT3 och väger in på 1 420 kg.

Motorhuven har fått extra ventilation och en inbyggd spoiler som utöver den gigantiska spoilern, som även är ställbar, ger ännu mer marktryck. Framskärmarna har fått gälar för extra ventilation och den främre stötfångaren gapar bredare.

Likt GT3 är RS-versionen endast bakhjulsdriven och med den sjuväxlade PDK-lådan, som är den enda som erbjuds, ska GT3 RS klara 0-100 km/h på 3,3 sekunder och toppfarten uppges till 322 km/h.

Med styrning även på bakaxeln, likt 911 Turbo, och helt variabel diffbroms samt Torque Vectoring Plus är GT3 RS ett recept som bör innebära att den är rent ut sagt överjävlig på bana.

I kupén är det liksom övriga bilen bankörning som är i fokus, halvbur, racestolar baserade på skalstolarna i 918 Spyder, sexpunktsbälten och Club Sport-paketet är standard. Materialvalen är genomgående alcantara, läder och kolfiber. Skulle du stöta på ett farthinder på vägen till bandagarna går det även att hyrauliskt höja fronten som ger någon extra centimeter.

Nya Porsche 911 GT3 RS kan beställas redan nu och kommer till Sverige i maj, samt kommer kosta från 1 760 000 kronor. Visserligen svindyrt, men ändå billigare än 911 Turbo S.