Porsche 911 på väg att bli eldriven

Världens kanske mest ikoniska sportbil, Porsche 911, är på väg att bli laddhybrid och kanske också elbil. Det bekräftas av Porsche nere på bilsalongen i Frankfurt.

I Porsches utställningsmonter i Frankfurt står uppdaterade 911 generation 991 som numera har turbomatning redan i standardutförande. Kanske lite magstarkt för några, men då ska de få höra på följande som förmodligen får dem att tappa andan helt och hållet.

Porsches produktchef Erhard Mössler berättar för Autocar att de för diskussioner om att göra en hybridversion av nästa generation 911 som dyker upp om tre år, 2018.

– Det står klart att vi behöver göra någonting. Vi måste möta koldioxidbestämmelserna som gäller 2020, säger han och fortsätter:

– Volkswagen-gruppen (som Porsche tillhör, reds anm) behöver ett svar på Tesla. Tekniken som finns tillgänglig är inte långt ifrån att uppfylla våra mål för en sådan bil i fråga om räckvidd och laddtider.

Som bekant har Porsche redan hybridmodeller i form av Cayenne och Panamera och i märkets toppmodell 918 Spyder. Steget till att elektrifiera 911, i kombination med förbränningsmotorns fördelar, är med andra ord inte speciellt långt.

Men det kanske inte tar stopp där. Porsche överväger att göra 911 till en renodlad elbil. Men några avgörande faktorer måste klaffa först – tidsmässigt måste den ligga rätt, behovet måste finnas och så måste den ekonomiska biten hålla.

– Det är dyrt (med elbilar) och man vet aldrig om man får tillbaka pengarna, säger Erhard Mössler.

Han berättar också att nya generationen Porsche 911 kommer att använda sig av samma plattform som dagens 991-generation, men i något modifierat format, och att designförändringarna kommer att vara små.

– 911 är alltid en evolution, inte en revolution, säger han till Autocar.

Vad skulle du säga om ikonen 911 svischar förbi ljudlöst med enbart en elmotor som kraftkälla?