Porsche 911 R – för renhetsivraren

Nu kommer en Porsche i begränsad upplaga som värderar körglädjen högst. 911 R har samma sugmotor med 500 hästkrafter som GT3 RS, manuell växellåda och rensad inredning.

Magnus Kvandal
https://youtu.be/C3QmCCVdVls

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Som vi vet är 911 GT3 och GT3 RS numera bara tillgängliga med Porsches dubbelkopplingslåda. Resonemanget var att den gör bilen snabbare. 911 R medför ett annat tänk – här prioriteras ren, traditionell körglädje över varvtider. Porsche själva hävdar att 911 GT3 RS fortfarande är bilen för den som vill sätta banrekord.

911 R har fyralitersmotorn med 500 hästkrafter vid 8 250 r/min och 460 newtonmeter vid 6 250 r/min från GT3 RS, och en ny version den gamla, sexväxlade manuella växellådan med kortare slag och tätare steg. För att spara så mycket vikt som möjligt har bilen rensats på allt onödigt, alltså det som inte tillför något till körupplevelsen. Baksätet har kastats ut, tillsammans med radion och klimatanläggningen, och dörrhandtagen har ersatts av remmar.

Annars delar karossen mycket komponenter med GT3. Fronten och bagageluckan är tillverkade av kolfiber, taket av aluminium och sidorutorna av polykarbonat. All viktbesparing leder till att bilen väger in på 1 370 kilo, 50 kilo lättare än den näst lättaste 911-versionen, och får ett effekt/vikt-förhållande på 360 hästkrafter per ton. 13 hästkrafter per ton mer än GT3 RS. 0-100 km/h avklaras på 3,8 sekunder, om föraren hinner med att växla. Bilen har en toppfart på drygt 320 km/h.

Utseendemässigt har 911 R en mer subtil framtoning än GT3, trots att färgglada dekaler är standard. Den kaxiga vingen har ersatts av en nedfällbar spoiler – en diffusor under den bakre stötfångaren kompenserar för tappad downforce. Skalstolarna är klädda i rutigt tyg, som en hälsning till tidiga 911:or.