Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100921-porsche-speedster
100921-porsche-speedster
100921-porsche-speedster
100921-porsche-speedster

Porsche 911 Speedster följer traditionen

Porsches 911-familj slutar aldrig växa. Senaste tillskottet heter 911 Speedster. Med kapad vindruta, endast två sittplatser och 408 hästkrafter är den både den nyaste Porschen och en hyllning till Speedster-historien.

Uppgifterna från i somras har visat sig stämma nästan exakt. I början av sommaren läckte det ut uppgifter om att Porsche inom kort skulle lansera en 911 Carrera GTS och en 911 Speedster. GTS-versionen presenterades förra veckan och nu är det dags för 911 Speedster.

Speedster är en klassisk beteckning inom Porsche-kretsar som lanserades första gången 1953. Den nya Speedster-modellen anspelar kraftigt på det historiska arvet men använder den senaste Porsche-tekniken. Vid en snabb anblick kan 911 Speedster se ut ungefär som alla andra 911-modeller men när man tittar lite närmare ser man att A-stolpen är 60 millimeter kortare och att sittbrunnen saknar baksäte. Där baksätet vanligtvis finns har Porsche klämt på två bulor direkt bakom stolarna. Under bulorna gömmer sig ett tygtak av den enklare sorten som kan spännas över sittbrunnen vid otrevlig väderlek, ungefär som på Boxster Spyder. Precis som nya 911 Carrera GTS är 911 Speedster lite annorlunda eftersom den använder de fyrhjulsdrivna Carrera-modellernas 44 millimeter bredare kaross trots att den är bakhjulsdriven.

Ovanpå bakaxeln sitter en 408-hästarsversion av 3,8-litersboxern. Speedster har därmed 23 fler hästkrafter än 911 Carrera S. Porsche vill inte säga hur snabb nya Speedster är men den ska klara sig på 1,03 l/mil vid blandad körning. Speedster är även fullsmetad med all högteknologisk Porsche-teknik. Sjuväxlade Porsche Doppelkupplungsgetriebe (PDK), Porsche Active Suspension Management (PASM) och Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB) ingår i standardutrustningen. Speedster-versionen skiljer sig från övriga 911:or även på insidan som är klädd i svart skinn med många färgstarka detaljer som är matchade med bilens färg. Om du funderar på att köpa en 911 Speedster vill det till att du gillar blått, eller vit. Porsche tänker nämligen bara erbjuda färgerna Pure Blue och Carrera White. Pure Blue-kulören är speciellt framtagen för Speedster. Den klarblåa färgen ska kontrastera mot de mörktonade strålkastarna, de svarta vindrutestolparna och de många andra svarta karossdetaljerna.

Nya Porsche 911 Speedster är en hyllning till originalet 356 Speedster och ska därför bara säljas i 356 exemplar till ett pris av 201 682 euro styck. 911 Speedster ska även ses som en hyllning till Porsche Exclusive, Porsches specialavdelning för exklusiva versioner av de vanliga serietillverkade modellerna. Porsche Exclusive firar sitt 25-årsjubileum nästa år och 911 Speedster är modellen som ska vara ansiktet utåt för firandet. Men mest av allt är den förstås en homage till forna tiders Porsche-modeller. 1953 lanserades 356 Speedster med två skålade säten, sidorutor i plast och en låg vindruta. 1998 kom Speedster-namnet tillbaka i form av en modell som baserades på 911 Carrera. 1993 var det dags för tredje generationens Speedster.

https://youtu.be/AObL8Dhhems?height=347&width=575

Läs mer