Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Mer än någonsin tidigare – vi kör den på anrika Silverstone
2 AV 2
Foto: Porsche

Porsche 911 S/T spränger tremiljonersvallen

Den senaste sportvagnen från Porsche får plånboken att vrida sig av obehag. Men det kan ändå vara en lönsam investering. Den här sortens bilar brukar gå upp i pris. 

När Porsche bygger specialmodeller i begränsad upplaga baserade på sina GT-bilar brukar de vara vara svidande dyra, bara för att gå upp ännu mer i pris så fort de levererats. Andrahandsvärdet är helt enkelt galet

Så lär det även vara nu, när Porsche lanserar 911 S/T för 3 270 000 kronor. Tillverkningsserien är begränsad till 1 963 exemplar, ett sätt att fira och tjäna pengar på att Porsche 911 fyller 60 år i år. Just det, den presenterades 1963 (först under benämningen ”901”) och tillgången lär vara betydligt mindre än efterfrågan. 

För det är en riktig rökare till bil som Porsche tagit fram. Receptet är enkelt, man tar en trackdaybil och tonar ned banåkarambitionerna. I det här fallet kommer de flesta komponenterna från 911 GT3 RS, såsom motor och de flesta karossbitarna – inte minst de spektakulärt inbuktande framskärmarna och dörrarna. 

Men här finns ingen jättevinge där bak, utan bara den vanliga lilla utfällbara spoilern, om än med en liten extra kant för aerodynamikens skull, en så kallad gurney flap. 911 S/T ska inte användas för att jaga varvtider på bana, utan är främst avsedd för inspirerad körning på det allmänna vägnätet. Eller möjligen för att stå undanställd i ett garage och öka i värde, tyvärr ett inte alldeles ovanligt öde för den här typen av bil. 

Frontparti från GT3, skärmar och dörrar från GT3 RSFrontparti från GT3, skärmar och dörrar från GT3 RSFrontparti från GT3, skärmar och dörrar från GT3 RS
1 AV 5
Frontparti från GT3, skärmar och dörrar från GT3 RS
Foto: Porsche
2 AV 5
Foto: Porsche
3 AV 5
Foto: Porsche
4 AV 5
Foto: Porsche
5 AV 5
Foto: Porsche

Fronten är inte heller densamma som på RS-modellen, utan har hämtats från den vanliga 911 GT3. Därmed har den inte samma kylsystem som RS, men bjuder i gengäld på ett fungerande bagageutrymme under huven där fram. 

Mekaniskt har man också fifflat lite. Motorn på 525 hästkrafter är oförändrad från 911 GT3 RS, men den driver genom en tätstegad sexväxlad manuell växellåda. Intressant nog använder man ett enkelmassesvänghjul. Det sparar roterande massa, vilket förbättrar viljan att ändra varvtal snabbt, och skärper till responsen i kopplingspedalen, på gott och ont. Totalt säger Porsche att man på det här viset sparat in drygt tio kilo, men säger inte i jämförelse med vad. 

Precis som på GT3-modellerna har 911 S/T en framvagn med dubbla triangellänkar i stället för fjäderben som på de enklare modellerna, men man har gjort sig av med bakaxelstyrningen. Om det är för körkänslans skull, eller för att spara vikt, framgår inte. Sedan har fjädrar och stötdämpare fått specifikationer som ska passa bättre för landsvägskörning. 

Manuellt spakad låda är enda alternativet.Manuellt spakad låda är enda alternativet.Manuellt spakad låda är enda alternativet.
Dinkan kostar extra.Dinkan kostar extra.Dinkan kostar extra.
1 AV 4
Manuellt spakad låda är enda alternativet.
Foto: Porsche
2 AV 4
Foto: Porsche
3 AV 4
Dinkan kostar extra.
Foto: Porsche
4 AV 4
Foto: Porsche

Kolfiber används i huvar, dörrar och tak, och även i störtbågen, bakre krängningshämmaren och en förstärkningsbalk i bakvagnen enligt pressmeddelandet. Skalstolar av kolfiber är standard. 

Magnesiumfälgar, lättviktsglas och ett litiumjon-startbatteri sparar ytterligare vikt och 911 S/T väger 1 380 kilo, inklusive vätskor men utan förare. Motsvarande svenska tjänstevikt torde alltså landa på cirka 1 450 kilo. Det är 40 kilo mindre än en Porsche 911 GT3 Touring med manuell låda. Accelerationen 0–100 kilometer i timmen ska ta 3,7 sekunder och toppfarten anges till 300 kilometer i timmen. 

Med Heritage Design-paket får man nummercirklar.Med Heritage Design-paket får man nummercirklar.Med Heritage Design-paket får man nummercirklar.
1 AV 4
Med Heritage Design-paket får man nummercirklar.
Foto: Porsche
2 AV 4
Foto: Porsche
3 AV 4
Foto: Porsche
4 AV 4
Foto: Porsche

Om prislappen skulle kännas för liten kan man beställa sin 911 S/T med ett ”Heritage Design”-paket för 198 400 kronor extra. Då får man en unik blå kulör, nummercirklar på dörrarna och en rad retrodetaljer in- och utvändigt, liksom en särskild svart- och konjaksfärgad läderklädsel. 

Som S/T-kund får man också möjligheten att köpa ett speciellt armbandsur för 145 735 kronor, om man nu skulle ha alldeles för mycket pengar på kontot.