Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Porsche 911 Turbo S 2016 – tre snabba från provkörningen

Redaktionschef Marcus Engström har begett sig till Sydafrika för att känna på hur en 580 hästkrafter stark turbospark i baken känns. Han kör nämligen ”nya”, uppdaterade Porsche 911 Turbo S.

Tjena Marcus! Har du fått se The Big Six i Sydafrika ännu?

– Jag sitter i en av dem just nu. Elefanten, noshörningen, buffeln, lejonet och leoparden får snällt vänta, för den nytillkomna i gruppen – den sjätte – är en väldigt trevlig bekantskap. Den är geopardsnabb och äntligen växlar man åt rätt håll med spaken på mittkonsolen. Dra den bakåt och maskinen växlar upp, för den framåt och den växlar ned.

Skönt det där med spaken, att Porsche äntligen lärt sig. Hur är den att köra, ”nya” 911 Turbo S?

– Det är som att få en spark i baken, 580 hästkrafter och 700 newtonmeter (750 vid overboost) känns, det vill jag lova. Men det känns ändå inte riktigt lika mycket som i Ferrari 488 GTB som jag nyss körde.

– 0-100 km/h går numera på 2,9 sekunder, 0,2 sekunder snabbare än innan uppdateringen (då med 560 hk, reds anm). På Kyalami-banan, klassisk F1-mark utanför Johannesburg, känns den nästan som en tävlingsbil med sina keramiska bromsar och bakhjul som styr med, eller mot, beroende på hastigheten. Väldigt stabil kärra.

Den som blir sugen på en ny 911 Turbo S efter att ha läst ditt första utlåtande, vad får hon eller han hosta upp?

– För drygt 1,9 miljoner kronor blir Porsche 911 Turbo S din, det är ungefär 300 000 mindre än för konkurrenterna från Ferrari och McLaren.

Marcus kompletta provkörningsrapport, där han berättar allt om ”nya” Porsche 911 Turbo S, läser du redan nästa vecka i Teknikens Värld nummer 5/2016 som utkommer den 4 februari. Missa inte det!