Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Som en hästspark kommer all kraft på en gång!
2 AV 2
Foto: Fifteen Eleven Design

Porsche 914 med nytt liv från Cayman – nu till salu

Brittiska Fifteen Eleven Design lanserar en restomod-version av klassiska Porsche 914. Undertill gömmer sig bland annat en Cayman S.

Porsche 914 var länge en av företagets mindre populära modeller, men i takt med att priset på gamla 911:or har eskalerat har allt fler fått upp ögonen för den gamla mittmotorbilen. Några som verkligen gått all in för 914 är det brittiska företaget Fifteen Eleven Design. Nu presenterar de en moderniserad version som faktiskt går att köpa.

Restomod har under en längre tid varit stort i framför allt USA, alltså när man byter ut det under skalet hos en klassisk bilmodell och ger den moderna prestanda och teknik. I Porsche-kretsar är det troligen Kalifornien-baserade Singer Vehicle Design som är de mest kända.
Fifteen Eleven Design är baserade i Bakewell, sydväst om Sheffield, och de har tidigare fokuserat på bland annat renoveringar och specialbyggen. Deras Porsche 914 Restomod blir deras första ”volymmodell”, som alltså kommer tillverkas i mer än ett exemplar.

1 AV 5
Foto: Fifteen Eleven Design
2 AV 5
Foto: Fifteen Eleven Design
3 AV 5
Foto: Fifteen Eleven Design
4 AV 5
Foto: Fifteen Eleven Design
5 AV 5
Foto: Fifteen Eleven Design

Det är i grunden en Porsche 914 från 1975 men där karossen har fått en hel del nya former tillverkade av kolfiber. Men det är under karossen det verkligen hänt grejer. Förenklat kan man säga att de har monterat 914-karossen på underredet från en Cayman S, generation 987 tillverkad mellan 2004-2012. Det betyder en 3,8-liters boxersexa som fått en hel del förbättringar, och i detta fall levererar cirka 385-405 hästkrafter. Växellådan är sexväxlad manuell och fjädringskonstruktionen kommer från Cayman S.
Runt om sitter ställbara dämpare från Reiger och bromsar från Brembo. I fronten har man gjort plats för nödvändig vatten- och oljekylning.

Interiört sitter stolar från Recaro och kupén är klädd med läder och alcantara. Man har även flyttat fram torpedväggen för att ge mer benutrymme. Enligt Fifteen Eleven Design ska det gå att beställa Porsche 914 Restomod både för vänster- och högertrafik, och varje exemplar skräddarsys tillsammans med kunder. Priset startar på 350 000 pund, motsvarande nästan 4,9 miljoner kronor.