Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Porsche 918 Spyder – första officiella bilderna

Här är de första bilderna och fakta om prototypen till det som kommer bli Porsche 918 Spyder, Porsches sjumiljoners laddhybrid med 770 hästkrafter och en förbrukning på låga 0,3 liter per mil.

Nu släpper Porsche själva bilder på bilen som kommer lanseras i september nästa år, 40 år efter att den legendariska Le Mans-vinnaren Porsche 917 slutade tillverkas 1973. Och Porsche 917 till ära har ”ersättaren” målats upp samma kamouflagestuk som Porsche 917K:s racingmotiv från 1970.

 De första uppgifterna när bilen fortfarande var ett koncept gjorde gällande att Porsche 918 Spyder skulle få 718 hästkrafter men ändå ha en förbrukning på 0,3 liter per mil, motsvarande 70 gram koldioxid per kilometer. När bilen nu börjat närma sig sin slutliga form och funktion har hästkraftsprognosen skruvats upp till 770 hästar –utan att höja bränsleförbrukningen.

 – Det vi gör med 918 Spyder är att vi omdefinierar körglädje, effektivitet och prestanda, säger Wolfgang Hatz, styrelsemedlem på Porsches utvecklingsavdelning i ett pressmeddelande.

 Under skalet finns två elmotorer som driver fram- respektive bakaxeln och jobbar tillsammans med en 4,6 liter stor V8 utan överladdning. Avgaserna leds ut genom avgasrören som placerats mitt i bilen och pekar vertikalt uppåt. 0-100 ska klaras av på 2,8 sekunder.

 Monocoquen är byggd i kolfiberförstärkt plast, och har enligt Porsche både adaptiv aerodynamik och adaptiv bakvagnsstyrning. Jämfört med konceptbilen har prototypen fått längre dörrar och en mer upprätt vindruta.

 918 exemplar av bilen kommer byggas med världspremiär den 18 september, eller enligt vissa länders datumbeteckning, 9/18. Fem svenskar har enligt Porsche beställt bilen till priset av motsvarande 7,3 miljoner kronor.