Porsche återigen snabbast runt Nürburgring

Lamborghini fick vara rekordhållare i några månader, för nu är Porsche tillbaka i förarsätet. En gatlegal Porsche 911 GT2 RS MR slog för några dagar sedan till med en ny rekordtid runt Nürburgrings nordslinga.

Rekordtiderna på Nürburgrings nordslinga duggar tätt. Förra hösten slog nya Porsche 911 GT2 RS till med 6 minuter, 47 sekunder och 25 hundradelar, en tid som ingen annan gatbil tidigare nått ned till. Rekordet stod sig till i somras när Lamborghini Aventador LP 770-4 Superveloce Jota gjorde varvet på 6 minuter, 44 sekunder och 97 hundradelar.

Men nu förpassas Lamborghini till den plats som ingen lägger på minnet, det vill säga andraplatsen. Porsche har nämligen avverkat det 20,6 kilometer långa varvet ännu snabbare, och tiden som har kapats av den gamla rekordtiden är i sammanhanget ganska stor – nästan 4,7 sekunder. Nya rekordtiden lyder 6 minuter, 40 sekunder och 33 hundradelar. Det sattes under höstliknande former den 25 oktober i år.

Återigen är det Porsche 911 GT2 RS som är snabbast runt den berömda banan, men bilen är inte helt standard, dock är den fullt gatlegal. Porsche 911 GT2 RS MR heter modellen som har kvar GT2 RS boxersexa på 3,8 liter och 700 hästkrafter men som har utrustats med ett nytt prestandapaket från Manthey-Racing samt fått några specialinställningar som passar Nürburgrings nordslinga extra bra.

– Med den här testkörningen ville vi helt enkelt utvärdera den här bilens potential en gång till. Resultatet är imponerande. Det är verkligen en fantastisk tid. Det visar än en gång tydligt på den här bilens spännande möjligheter, säger Frank-Steffen Walliser som är ansvarig för motorsport och GT-modeller hos Porsche.

Bakom ratten vid rekordvarvet satt Porsches testförare Lars Kern, en 31-åring med många varv på Nordslingan under bältet. Han har varit med vid tidigare rekordförsök men också tävlat i VLN på banan.– Körningen var väldigt rolig. Balansen i bilen är mycket bra med det nya paketet. Jag behövde inte ta några stora risker för att vara snabb. Däremot fick jag bara göra ett försök för det började redan bli mörkt, men vi lyckades redan vid första försöket, säger Lars Kern.

https://youtu.be/R_fXklMpmqk

Bilen som slog till med ett nytt rekord kan köpas, men med en liten skillnad. Förarstolen byttes av säkerhetsskäl ut mot en skalskol, dock utan att ge några viktmässiga fördelar.I somras slog Porsche dessutom tid med alla tiders rekord på Nürburgrings nordslinga oavsett bilklass. 

Då slog Le Mans-vinnarbilen Porsche 919 Hybrid Evo till med galet snabba tiden 5 minuter, 19 sekunder och 545 tusendelar. Det är en minut och 24 sekunder snabbare än den tidigare rekordtiden som Kenny Bräck satte med en i grunden icke gatlegal McLaren P1 under 2017. Den var dock ombyggd till att vara just gatlegal.