Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Porsche bekräftar fyrcylindrig boxermotor

Porsche utvecklar ny turboladdad boxerfyra som kommer att lanseras i nästa generation Boxster och Cayman.

Det har pratats om en kommande fyrcylindrig boxermotor sedan 2008 och 2011 medgav Porsche att de faktiskt höll på att utveckla en sådan. Nu bekräftar Matthias Mueller att den nya motorn är på väg och släpper några detaljer om den.

– Vi kommer att fortsätta med downsizing-strategin och utveckla en ny fyrcylindrig boxermotor som kommer att lanseras i nästa generation Boxster och Cayman. Vi kommer inte stå vid sidolinjen i arbetet med att minska koldioxidutsläppen. Säger Mueller.

Enligt Mueller kan motorn leverera upp till 400 hästkrafter och enligt tidigare rapporter kommer den vara turbomatad med en cylindervolym på omkring 2,5 liter. De effektstarkaste versionerna av nuvarande Boxster och Cayman är nya GTS, som blev officiella förra veckan, de producerar 330 respektive 340 hästkrafter.

Med tanke på den av Mueller uppgivna maxeffekten kan vi kanske få se den fyrcylindriga boxermotorn även i 911. Kanske är fyrcylindriga motorer framtiden hos Porsche då de i sin Le Mans-racer 919 Hybrid har en V4-motor. Men det ligger en bit in i framtiden med tanke på att nästkommande generation Boxster och Cayman dröjer minst fem år till. Om de inte väljer att introducera motorn i de ansiktslyfta versionerna som väntas 2016.