Porsche Boxster och Cayman blir 718 Boxster och 718 Cayman

Från och med nästa år säger vi hej och välkomna till Porsche 718 Boxster och 718 Cayman. Det är inga nya modeller, utan två namnbyten parallellt med att modellerna Boxster och Cayman uppdateras.

Porsche ska under 2016 visa upp Boxster och Cayman facelift – och redan nu serveras vi några av nyheterna. Det stora lär inte vara utseendeförändringarna utan modellbeteckningarna och motorerna. Vi börjar med beteckningarna.

Boxster känner vi som just Boxster sedan introduktionen 1996. Cayman känner vi som Cayman sedan den kom 2005. Men från och med nästa år ska vi lära känna de båda mittmotoriserade sportkärrorna som 718 Boxster och 718 Cayman.

Man kan undra varför just sifferkombinationen 718 har valts. Svaret är enklare än vad man tror. Det har med motorerna att göra. Nej, det är inte antalet cylindrar och slagvolym som de symboliserar. 718 är nämligen en vink tillbaka till modellen 718 från 1957, en framgångsrik tävlingsbil som fungerade som efterträdare till smått legendariska 550 Spyder (en bil som Porsche redan uppmärksammat på senare år och som även finns i en nyare upplaga). Den precisa anledningen till att man valde just 718-modellen som namnförebild stavas fyrcylindrig boxermotor.

Ja, du läste rätt. Porsche ersätter Boxsters och Caymans boxersexor med boxerfyror, turbomatade förstås. Man går med andra ord samma turboförsedda väg som man tidigare i år gjorde med 911, men med två cylindrar färre. Hur stor motorer det rör sig om berättar inte Porsche i dag, men spekulationer gör gällande att det är slagvolymer på 1,6 liter och 2,0 liter.

Porsche har redan visat att turbomatade boxerfyror står sig bra i konkurrensen. Porsche vann nämligen Le Mans 24-timmars i somras med 919 Hybrid som har just en turbomatad boxerfyra. Porsche plockade dessutom hem andraplatsen, därmed var en mångårig dominans av Audi var över.

Vad gäller utseendet sägs Boxster och Cayman – förlåt, jag menar förstås 718 Boxster och 718 Cayman – hamna betydligt närmare varandra i dag. Dessutom vänder Porsche på steken när det kommer till prissättningen. Takförsedda Cayman har alltid varit dyrare än taklösa Boxster, men från och med nästa år blir 718 Boxster dyrare än 718 Cayman. Det ska helt enkelt vara lite tjusigare att åka utan tak, på samma sätt som 911 Cabriolet är tjusigare/dyrare än coupéversionen av samma modell.