Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110316-porsche cajun110316-porsche cajun110316-porsche cajun
110316-porsche cajun Foto: Copyright: www.outtofocus.com

Porsche Cajun byggs i Leipzig

Johann Sebastian Bachs stad Leipzig seglar allt mer upp mot att bli Tyskland bilbyggarstad nummer ett. Porsche, som redan bygger några modeller där, har nu bestämt att även lillsuven Cajun ska byggas Sachsens största stad.

Leipzig är snart mer känt för sina bilfabriker än för Thomaskyrkan där kompositören Johann Sebastian Bach var verksam och numera ligger begravd. Som bekant bygger BMW bilar i den vackra staden, bland annat 1-serie, X1 och kommande i3 och i8. Porsche har också en stor del av sin tillverkning i Leipzig, Panamera och Cayenne byggs där. Nu gör man även plats för Cajun som lanseras om cirka två år och blir lillebror till Cayenne (därav namnet som är en hopslagning av Cayenne och Junior).

Porsche har hittills investerat motsvarande 2,5 miljarder kronor i sin Leipzig-fabrik, och mer blir det i och med Cajun. Dessutom skapar den nya modellen omkring tusen nya arbetstillfällen i Leipzig som ligger i det forna Östtyskland. Utöver det skapas även nya arbetstillfällen i Porsche-orterna Zuffenhausen och Weissach.

Cayenne är en ren succé för Porsche, trots många smädeord från förståsigpåare när den lanserades för snart tio år sedan. Suvar och crossovers är i dag nästan mer populära än någonsin, men trenden har gått mot mindre storlekar. Därför bestämde sig Porsche i höstas för att Cajun ska byggas, en bil som baseras på koncernsyskonet Audi Q5.

Bilen på bilden ovan är nya Porsche Cayenne Turbo.

Läs mer