Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jan-Erik Berggren laddar, efter landsvägskörning, för bankörning med Porsche Cayenne Turbo GT på Gotland Ring.Jan-Erik Berggren laddar, efter landsvägskörning, för bankörning med Porsche Cayenne Turbo GT på Gotland Ring.Jan-Erik Berggren laddar, efter landsvägskörning, för bankörning med Porsche Cayenne Turbo GT på Gotland Ring.
Jan-Erik Berggren laddar, efter landsvägskörning, för bankörning med Porsche Cayenne Turbo GT på Gotland Ring. Foto: Jan-Erik Berggren / Teknikens Värld

Porsche Cayenne Turbo GT – tre snabba från provkörningen

Teknikens Världs globetrotter Jan-Erik Berggren har tagit sig hela vägen till... Gotland! Där vankas Porsches vassaste suv någonsin, och exakt hur vass den är ska vi förhoppningsvis få reda på nu.

Porsche Cayenne Turbo GT som gör 0-100 km/h på 3,3 sekunder och kostar från 2,06 miljoner kronor har varit tillgänglig för beställning sedan ett par veckor tillbaka, men några leveranser har förstås inte inletts. Däremot har vi nu fått chans att köra denna best från Zuffenhausen i Stuttgart.

Det viskas om att du är ute och kör V8 nu igen, stämmer det?
– Ja, jag på Gotland och nyss utbyggda Gotland Ring för att köra den kaxigaste Cayenne som Porsche byggt. En fyrsitsig coupé som heter Cayenne Turbo GT och som levererar 640 hästkrafter.

Hur har de lyckats trimma Turbo Coupé?
– Genom att förstärka, öka trycket, förlänga och minska vikten. Det är många små detaljer som gjort bilen starkare, styvare och ännu snabbare på racerbanan. Det här är bilen som just nu har rekordet på Nürburgring för suvar med 7.38,925 över ett varv. Kaxigt.

1 AV 3
Foto: koslowskiphoto 2021 / Porsche
2 AV 3
Foto: Victor Jon Goico / Porsche
3 AV 3
Foto: Victor Jon Goico / Porsche

Kommer ni att få köra på vår Ring, Gotland Ring?
– Ja, alldeles strax är det dags. Det blir körning med instruktör och det kanske är tur för det här ansågs redan före utbyggnaden vara en rätt svår bana. Vi har redan hunnit köra på allmän väg och upptäckt att trots att det här är en kapabel sportbil så funkar den bra även i vardagskörning och komfortläge. Exakt hur bra får ni läsa i kommande Teknikens Värld.

Som Jan-Erik säger – i nästa nummer, samt här på webben om du är Premium-prenumerant, får du veta mer om hur vass Porsche Cayenne Turbo GT är när den pressas på bana samt vid vardagskörning. Missa inte!