Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110228-porsche cayman r110228-porsche cayman r110228-porsche cayman r
110228-porsche cayman r

Porsche Cayman R – direktrapport från provkörningen

Efter lite strul med telefonkontakten har jag äntligen PeO Kjellström i luren. Var är du? Vad kör du?

– På semesterön Mallorca, fast inte många turister här nu. Temperaturen ligger kring 10 grader och det är mulet eller regnar. Men, vad gör det. Jag får köra nya Porsche Cayman R!

Det låter det! På vilket sätt skiljer den sig från Cayman S?

– Den är fränare, helt klart. Cayman R har visserligen bara trimmats med tio hästkrafter jämfört med Cayman S och har nu 330 stycken ur sexan på 3,4 liter. Men den har bantats med 55 kilo mot S-versionen, och det ger utslag. Samtidigt är den sänkt i fjädringen, har lägre tyngdpunkt, hårdare fjädrar och stötdämpare, grövre krängningshämmare. Den känns som en riktig tuffing kan jag lova, och jag tror att storebror 911 får problem att hänga med i svängarna.

Hur har de bantat den 55 kilo?

– Slängt ut radio och luftkonditionering (-15 kilo), dörrar i aluminium sparar lika mycket och stolarna är 12 kilo lättare. 19-tumsfälgarna som sitter som standard är de lättaste aluminiumfälgar Porsche har, totalvikten för fyra stycken är under 40 kilo. Sedan är det lite smågrejer, inga handtag på innerdörren till exempel, bara en stropp. Racigt!

Några siffror att skryta med?

– Ja, väljer man att utrusta bilen med Launch Control klarar den 0-100 km/h på 4,7 sekunder, det är ju ganska hyfsat! Utan Launch Control tar det 4,9 sekunder med PDK-låda och fem sekunder blankt med en manuell låda, om föraren är snabb nog vill säga. Porsche uppger att växlingarna med PDK går 60 procent snabbare än med en manuell låda!

– Toppfarten är runt 280 km/h beroende på låda. Med manuell låda går det 282 km/h, PDK klarar 280 km/h. Toppfarten sätts på sjätte växeln i PDK, den sjunde är en överväxel för att spara bensin. Med PDK-låda vill motorn ha 0,93 l/mil blandad körning och det är ju rätt hyfsat med tanke på restanda.

Det måste låta rätt fint också?

– You bet. Det är ett nytt avgassystem och det sjunger sanslöst fint vid 7 400 r/min som är max. Dessutom är det väldig goa puffar vid växling.

Du verkar ganska nöjd!

– Har haft sämre dagar på jobbet!

Har du priser?

– Den kommer att börja vid 711 000 kronor. Försäljningstart 9 april. Vi bokar var sin, va?

Självklart! Vi hörs!

– Det gör vi!

Läs mer