Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Porsche firar 70 med restaurerad och modifierad 911

Det har nog undgått få att Porsche firar 70 år som biltillverkare i år. Som en del av jubileet tänker man visa upp en restaurerad 911 som går under arbetsnamnet "Project Gold". Avtäckningen sker i Pebble Beach i Kalifornien senare denna månad.

Uttrycket ”Restomod”, en sammanslagning av de engelska orden ”restoration” och ”modification”, har blivit något av ett inneord de senaste åren. Enkelt kan man säga att ”restomoddning” innebär att ta en gammal bil och restaurera den – samtidigt som man gör vissa modifieringar, det vill säga lägger till något som inte fanns där från början. Ett bra exempel är att titta på amerikanska firman Singer

s olika Porsche-projekt.Restomod-projektet den här artikeln handlar om sköts dock inte av Singer eller någon annan firma utan av Porsche själva – närmare bestämt av Porsche Classic Division.”Project Gold”, som arbetsnamnet är, går att följa i Porsches olika sociala medier-kanaler. Varje vecka lägger tillverkaren från Stuttgart upp en ny teaservideo på projektet (den första kan du se här nedanför).

https://youtu.be/L9XERQcALX8

Hittills har vi kunnat sett att den utvalda bilen med största sannolikhet är en 911 Turbo av generation

 993: silhuetten stämmer överens, fälgarna likaså, och sätena har ordet ”Turbo” broderat i nackstöden. Det vi också kan slå fast är att bilen verkar få ett färgtema i svart och guld.

Huruvida motorn kommer att lämnas orörd vet vi inte i detta nu. Den sexcylindriga, luftkylda originalmotorn på 3,6 liter och 408 hästkrafter borde räcka gott och väl, men ska man tävla mot redan nämnda Singer måste nog drivlinan trimmas en aning.

Foto: Porsche

Om inte förr så vet vi hur det blir med den saken den 24 augusti. Då visas nämligen ”Project Gold” på Monterey Car Week i Pebble Beach.

"Guld-bilen" är dock inte Porsches enda sätt i bilväg att fira 70 år på. Sedan tidigare har man även visat upp en 911 i Speedster-utförande baserad på 911 GT3 – som en hyllning till märkets allra första bil 356 Nr. 1 Roadster.