070126_porsche

Porsche förnekar 200 000 kronor vinst per bil

För ett par dagar sedan gick företaget B&D Forecast ut med en rapport som bland annat avslöjade att Porsche gör cirka 200 000 kronor i vinst per såld bil. Detta förnekas nu av Porsche som kallar rapporten oseriös.

Enligt Porsche har B&D gjort några misstag som lett till feltolkningar av rapporten. För det första är uträkningen väldigt enkel. De har helt enkelt tagit Porsches deklarerade vinst på drygt 19 miljarder kronor och delat med antal sålda bilar – 96 794 och då kommit fram till siffran 21 799 euro per såld bil. Vad B&D då glömt att räkna in är alla andra produkter som Porsche säljer utanför själva bilindustrin. Dessutom kommer nära två av dessa miljarder från delägandet i Volkswagen och de siffrorna måste Porsche ha med i sin rapport enligt lag. Som Porsche själva uttrycker det: ”Det är stora summor pengar men de har väldigt lite med vår sportbilsförsäljning att göra.”

Exakt hur mycket Porsche tjänar per bil nämner de inte i sitt förnekande men det är i alla fall inte så mycket som 200 000 kronor per såld bil.