080626-porsche-finland

Porsche lämnar Finland

I dag meddelar Porsche att tillverkningen av modellerna Boxster och Cayman tas över av österrikiska Magna Steyr. Därmed avslutas den nuvarande tillverkningen i finska Valmet. Förändringarna träder i kraft först om fyra år.

De två mittmotoriserade modellerna Porsche Boxster och Cayman tillverkas i dag i Finland, närmare bestämt hos Valmet Automotive. Så ska det förbli till och med 2011. Från och med 2012 är det i stället Magna Steyr Fahrzeugtechnik AG & Co KG i österrikiska Graz som tar över produktionen. Att österrikarna får ta över tillverkningskontraktet beror inte på att fabriken i Finland på något sätt gjort tyskarna besvikna.

– De senaste elva åren har Valmet byggt fler än 200 000 sportbilar med enastående kvalitet till oss. Vårt beslut att inte fortsätta det framgångsrika samarbetet är inte på något sätt en röst mot Valmet. Snarare var det den höga utvecklingskapaciteten och kompetensen hos vår framtida partner som fällde avgörandet, berättar Holger P Härter, ekonomichef hos Porsche.

Magna Steyr används flitigt av många biltillverkare. Några modeller som tillverkas där för närvarande är BMW X3, Chrysler 300, Jeep Grand Cherokee och Saab 9-3 Cabriolet. De var dessutom med i förra årets förhandssnack om att tillverka Aston Martin kommande lyxvagn Rapide.

Test av Porsche