Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Porsche AG

Porsche lanserar 911 Carrera T

Porsche presenterar en ny instegsversion som ska vara mer körglad. Carrera T är den billigaste 911 du kan få med manuell växellåda.

Redan i grundutförande är Porsche 911 en bil som bjuder på körglädje som räcker till för de flesta. Men vanliga 911 Carrera som är den billigaste i Sverige, 1 130 000 kr, går inte att utrusta med manuell växellåda. Fram tills nu har du fått kliva upp till Carrera S, 1 320 000 kr, för att få det men nu kommer Carrera T.
Nya 911 Carrera T kommer med sjuväxlad manuell låda som standard men PDK finns som kostnadsfritt tillval för den som vill. T står för Touring och med denna vill Porsche bjuda på en lite mer engagerande körupplevelse. Därför har den även Sport Chrono-paket och PASM som standard. Carrera T har även mindre ljudisolering, lättviktsglas, lättviktsbatteri och enbart bakhjulsdrift. Man har även plockat bort baksätet för att få ner vikten en aning, men det går att få ett monterat utan extra kostnad. Carrera T väger in på 1 470 kg vilket gör den till den lättaste 911:an med instegsmotor, 35 kg lättare än Carrera.

1 AV 4
Foto: Porsche AG
2 AV 4
Foto: Porsche AG
3 AV 4
Foto: Porsche AG
4 AV 4
Foto: Porsche AG

Motorn är densamma treliters boxersexa som sitter i Carrera med 385 hästkrafter och 450 newtonmeter. Men manuell låda klarar den 0-100 km/h på 4,5 sekunder medan PDK kapar ytterligare 0,5 sekunder. Tack vare mindre ljudisolering lovar Porsche att motorljudet ska vara mer närvarande.

1 AV 4
Foto: Porsche AG
2 AV 4
Foto: Porsche AG
3 AV 4
Foto: Porsche AG
4 AV 4
Foto: Porsche AG

Andra saker specifika för Carrera T är modellversiondekaler i nederkant av dörrar, gråtonad överkant av vindruta, GT-sportratt, sportavgassystem och sportstolar med eljustering. T-versionen har även 20- eller 21-tumsfälgar hämtade från Carrera S men i färgen Titanium Grey. Utvändigt syns även en del går detaljer specifika för T samt ett urval av karossfärger som bland annat Shark Blue och Python Green som du ser på bilderna.
Modellbeteckningen T kom första gången 1968 och såldes fram till 1973. Senast 2017 återupplivades den med en Carrera T-version av generation 991.
Nya 911 Carrera T börjar säljas nu och de första leveranserna drar igång i februari 2023. Carrera T kostar från 1 240 000 kr. Sedan tidigare finns även Boxster T.

https://www.youtube.com/watch?v=Oil-uwcxzBk&ab_channel=Porsche