Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090525-porsche-vw-fred
090525-porsche-vw-fred
090525-porsche-vw-fred
090525-porsche-vw-fred

Porsche och VW sluter fred – samtalen återupptas

Förra veckans motgångar verkar nu vara som bortblåsta. Porsche och Volkswagen uppger att samtalen ska återupptas och att båda företagens gemensamma mål är att bilda ett gemensamt bolag. För svårt skuldsatta Porsche kan det vara livsviktigt.

 Förra veckans möte mellan representanter för Porsche och Volkswagen blåstes oväntat av. VW hade fått kalla fötter och menade att Porsche inte var redo för att gå samman med VW. En talesman för VW uppgav att de hade insett att Porsche saknade flera fundamentala egenskaper för att ett samgående mellan de två skulle vara möjligt. Nu har VW återigen ändrat inställning. I två identiska pressmeddelanden meddelar Porsche och VW att samtalen ska återupptas och att båda företagen ska arbeta mot det gemensamma målet att nå en överenskommelse.

Detaljerna i affären uppges vara utarbetade i början av juni. För Porsche kan affären visa sig bli livsviktig. I dagsläget äger Porsche 51 procent av aktierna i VW. Men det var en lång väg dit. Porsche tvingades ta stora lån för att finansiera aktieköpet som skedde i flera steg. När finanskrisen slog till sjönk dock värdet på aktierna och på kort tid hade Porsches aktievinster bytts mot stora kreditskulder. Porsche uppges nu ha skulder på sammanlagt nio miljarder euro, nästan 100 miljarder svenska kronor. I mars försökte Porsche få ett nytt lån på 12,5 miljarder euro för att säkra finanserna. Man lyckades dock bara säkra tio miljarder och är nu på jakt efter resten. En anonym talesman för företaget säger att man är på god väg att få resten av pengarna som behövs. Ytterligare en svår uppgift för Porsche blir att lugna de oroliga VW-arbetarna som kräver att få veta exakt vad planerna med samgåendet är.

Läs mer