080630-panamera-targa-diesel
080630-panamera-targa-diesel

Porsche överväger diesel och targatak för Panamera

Innan Porsches fyradörrarssedan ens har lanserats nås vi av uppgifter om att Porsche planerar att bygga vidare på Panamerakonceptet. En dieselmotor kan lånas från Audi och ett targa-tak kan göra bilen unik i sitt segment.

Porsches första fyradörrarssedan Panamera har setts på otaliga spionbilder i ett par år nu. Det är nästan så att bilen börjar kännas uttjatad, långt innan dess planerade debut på Genèvesalongen 2009. I början av det här året bjöds vi dock på en stor nyhet när Porsche meddelade att det blir en hybridversion av den kommande bilen. Nu kan det vara dags för nästa nyhet när AutoWeek avslöjar att det blir både en diesel- och Targa-version av Panamera.

AutoWeeks källa ska ha närvarat vid ett av Porsches möten för fokusgrupper, som får säga vad de tycker om nya modeller innan de blir verklighet. Vid ett sådant möte avslöjade Porsche planerna på en dieselversion av Panamera. En sådan skulle förmodligen använda samma 3,0-liters V6 turbodiesel från Audi, som uppges bli den första dieselmotorn i en Porsche i och med dess inträde i Cayennes motorrum. Porsches växande ägarandel i Volkswagen-koncernen innebär bland annat större tillgång till all teknik och alla motorer som finns i dess ägo. Även om det inte är så troligt kan man väl ändå få drömma om en Panamera med den dieseldrivna V12-motorn från Audi R8 TDI Le Mans.

Enligt AutoWeek ska Porsche även ha redovisat sina planer för en Targa-modell, och visat skisser på en kommande bil. Bilderna ska ha visat ett tredelat glastak som kan öppnas på flera sätt. Om uppgifterna stämmer kan Porsche sitta med ett riktigt trumfkort på hand – en bil som är helt unik i sitt slag. Porsche har inte kommenterat AutoWeeks uppgifter.

Läs mer

Bilspionen