Porsche Panamera blir polisbil

Australiensiska poliskåren har fått ett tillskott i sin bilflotta. Bland Ford Falcon och Holden Commodore finns nu även Porsche Panamera, om än bara i ett exemplar.

Polisen i New South Wales är den lyckligt lottade kåren som får ratta Porschen. Bilen, en Porsche Panamera med V6-motor på 300 hästkrafter, är utlånad från Porsche Australien och uppmålad som kårens vanliga polisbilar, de inhemskt tillverkade Holden och Ford.

 Bilen till trots kommer polis-Porschen inte bli en alltför vanlig syn på australiensiska vägarna. I en intervju med australiensiska Go Auto, berättar chefen för Porsche Australien Michael Winkler att bilen främst tagits fram för att väcka intresse för polisyrket.

 – Det här är första gången vi tagit fram en Porsche till någon poliskår i Australien och nyfikenhetsfaktorn i sig för en Panamera med polisdekaler borde hjälpa polisen i New South Wales att väcka uppmärksamhet och engagera folk i sina samhällsprogram, säger Winkler.

 Porschen kommer nu tjänstgöra i sex månader i norra Sydney, med möjlighet att förlänga avtalet med yttrerligare sex månader.

 Kommissarie Alan Sicard tror att Porschen kommer fungera som en naturlig ingång för att prata med ungdomar som ofta har en negativ inställning till polisen.

 – Porschen ger oss en chans att prata med kidsen lite mer informellt utanför ramarna för rättsväsendet. Vi hoppas att vi kan påverka dem och hjälpa dem bidra till samhället positivt.

 Det är inte första gången polisen i Australien använder greppet. Tidigare bilar som skiljt sig från mängden har varit specialversioner av Holdens V8-motoriserade bilar och Subaru WRX.