Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100622-panamera-v8
100622-panamera-v8
100622-panamera-v8
100622-panamera-v8

Porsche Panamera blir snålare

Panamera har inte hunnit bli särskilt gammal men Porsche har redan gett sig ned i motorrummet och finputsat. Alla Panamera-modeller med V8-motor får bromskraftåtervinning blir nu snålare och renare.

 Att kalla det ett ansiktslyft är att ta i, bättre då att kalla det ett motorlyft. När Porsche Panamera i augusti går över till modellår 2001 får V8-modellerna S, 4S och Turbo ett lätt motorlyft. Porsches motoringenjörer har fokuserat på att göra Panamera snålare och därför blir system för bromskraftåtervinning från och med nu standard på Panamera. När föraren bromsar eller släpper gasen alstras energi som lagras i batteriet, när bilen sedan accelererar tar generatorn inte lika mycket kraft från motorn för att ladda batterierna och all kraft kan i stället användas för att sätta fart på bilen.

Tillsammans med nya lättrullande däck innebär det här att Panamera Turbo blir nio centiliter snålare per mil. Den blandade förbrukningen uppges nu till 1,13 l/mil och koldioxidutsläppen har sänkts med 21 g/km. Panamera S och Panamera 4S har båda blivit ungefär en halv deciliter snålare och drar nu 1,03 respektive 1,06 l/mil.

Den största effektivitetsvinsten kommer sig förstås av bromskraftåtervinningen, men de nya lättrullande däcken som sitter runt 19-tumsfälgar hjälper till med 0,02 l/mil. Den nya gummiblandningen uppges dessutom öka däckens livslängd. Start/stopp-systemet som Porsche kallar Auto Start Stop har också finslipats, föraren ska nu kunna komma iväg ännu snabbare och bekvämare efter att ha stått stilla med motorn avslagen.

Läs mer