Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081010-porsche-vw-26-nov
081010-porsche-vw-26-nov
081010-porsche-vw-26-nov
081010-porsche-vw-26-nov

Porsche redo att äta upp VW

Snart äger Porsche Volkswagen på riktigt. Nya uppgifter från Tyskland säger att Porsche planerar att köpa till sig en 50-procentig del av VW den 26 november.

Nu är det snart ett faktum att en liten sportbilstillverkare äger en av världens största biltillverkare. Volkswagen passerade nyligen Ford som världens tredje största biltillverkare sett till antalet sålda bilar. Häromdagen klättrade VW även om Toyota och kan nu titulera sig världens mest värdefulla biltillverkare. Porsche är å sin sida en av de riktigt små spelarna i bilvärlden med knappt 100 000 sålda bilar förra året. Snart kan dock rollerna vara ombytta.

Den tyska tidningen Sueddeutsche Zeitung rapporterar att den 26 november är dagen då Porsche planerar att köpa ytterligare 15 procent av aktierna i VW. Porsche äger redan i dag 35,1 procent av VW-aktierna, vilket gör dem till majoritetsägare enligt tysk lag. Porsche har aldrig gjort någon hemlighet av att avsikten är att utöka ägandet till minst 50 procent, när det skulle ske har dock varit okänt. Om Sueddeutsche Zeitungs uppgifter stämmer dröjer det alltså inte länge innan Porsche är ägare till världens tredje största biltillverkare.

Det finns alltjämt vissa hinder Porsche måste övervinna. Till exempel det starka motstånd mot övertagandet som finns i VW-leden. Interna dokument som har läckt ut tyder på att VW-anställda uppmanas att aktivt sätta sig på tvären i alla kontakter med Porsche. 

Läs mer