Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Illustration: Mattias Rabe

Porsche skyddar GT5 – ny toppversion på gång

Den tyska sportbilstillstillverkaren har varumärkesskyddat beteckningen GT5. Är det ett tecken på att Porsche är på gång med något nytt, ännu vassare än dagens GT-versioner?

I augusti förra året fick tyska motsvarigheten till svenska Patent- och registreringsverket in en ansökan från Porsche om att varumärkesskydda beteckningen GT5. I oktober fick Porsche till svar att ansökan bifalles.

I mitten av januari i år skickade Porsche in en motsvarande ansökan till den europeiska myndigheten som skyddar varumärken. Ärendet är fortfarande under behandling och Porsche har således ännu inte fått svar. Det rapporterar Autocar.

Varför skyddar Porsche beteckningen GT5? De senaste årtiondena har Porsche släppt toppresterande modeller med beteckningarna GT1, GT2, GT3 och GT4, beteckningar som hade och till viss del fortfarande har sitt ursprung i Internationella Bilsportförbundets, FIA:s, klassificeringar. Men med den historien som bakgrund, varför skydda GT5 som inte är en FIA-klass?

Är det så att Porsche har koll på vad FIA planerar för framtiden? Nej, troligast är att Porsche helt enkelt vill övertrumfa sig själva med en riktig toppmodell av något slag. Vi vet så klart inte vad det handlar om, men det kan röra sig om en helt ny modell men mest sannolikt handlar det sig om ett flaggskepp inom någon av de befintliga modellserierna.