Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Porsche slutar med dieselmotorer – helt och hållet

Det var väntat. Porsche har beslutat att helt skippa dieselmotorer i sitt modellprogram.

Uppdatering: Porsche dementerar – diesel kommer

Vi har haft våra misstankar om att Porsche är ser över sitt utbud av dieselmodeller och att drastiskt besked är att vänta. Inte minst då både Panamera presenterades med dieselmotor (och provkördes med dieselmotor) utan att någon försäljning tog vid. När nya Cayenne presenterades i höstas fanns inte en rad om dieselmotorer i det officiella materialet. Nu är tiden inne för detta besked då Porsche i ett uttalande säger följande:

”Dieselmotorer spelar traditionellt en underordnad roll hos Porsche. Porsche utvecklar eller bygger dieselmotorer på egen hand. För närvarande faller efterfrågan på dieselmodeller, medan intresset för hybrid- och bensinmodeller ökar betydligt.”

Porsche har med andra ord beslutat att helt skippa dieselmotorer för samtliga modeller som tidigare erbjöds eller som var tänkta att marknadslanseras med dieselmotorer. För Autocar berättar de att sista Macan S Diesel lämnade fabriken i förra veckan, några fler dieselbilar blir det inte. Inte av Macan, inte av Panamera och inte av Cayenne. De nya dieselbilar som fortfarande finns ute till försäljning är lagerbilar hos återförsäljarna.

I stället kommer Porsche fortsätta att satsa på downsizing och elektrifiering (laddhybrider och elbilar). Denna utveckling kommer även att göra sig påmind hos världens mest klassiska sportbil 911 som blir hybrid. Nästa år kommer elbilen Mission E.

Anledningen till Porsches beslut är så klart till största del dieselgate. Dels har de varit involverade i skandalen i och med att de ingår i Volkswagen-koncernen och dels har försäljningen av dieselbilar, till stor del på grund av dieselgate, sjunkit. I somras rapporterades dieselbilarna stå för 15 procent av Porsches globala försäljning.