Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Porsche

Porsche utreds för fusk med bensinmotorer

Tyska transportmyndigheten KBA bekräftar att de har inlett en utredning om ytterligare misstänkt utsläppsfusk hos Porsche. Denna gång rör det sig om bensinmotorer.

2015 började en gigantiskt utsläppsmanipulerande härva nystas upp. Volkswagen-koncernen erkände att de hade fuskat med elva miljoner dieselbilar för att få dem att uppvisa lägre utsläpp kväveoxider än vad de verkligen släppte ut. Porsche, som är en del i koncernen, var också involverade i fusket och dömdes så sent som i fjol till drygt 5,7 miljarder kronor i böter.

Nu har en ny utredning kring fusk hos Porsche inletts, det bekräftar både Kraftfahrt-Bundesamt (KBA, Tysklands transportmyndighet) och Porsche för tysk media. Enligt Porsche har de meddelat myndigheten om att de vid interna undersökningar funnit misstänkta oegentligheter. En KBA-talesperson säger att det rör sig om ett eventuellt fusk med utsläpp hos bensinmotorer som tillverkats för den europeiska marknaden innan 2017. Utsläppsmanipulationen av bensinmotorer kan sträcka sig så långt bak som till 2008 och berör främst modellerna 911 och Panamera.

911 och Panamera är de två modeller som främst berörs av det misstänkta fusket med bensinmotorer. Det rör sig både om mjuk- och hårdvarumanipulation. Bland annat hundratusentals mail hos biltillverkaren vittnar om att oegentligheter med bensinmotorers utsläpp har ägt rum.911 och Panamera är de två modeller som främst berörs av det misstänkta fusket med bensinmotorer. Det rör sig både om mjuk- och hårdvarumanipulation. Bland annat hundratusentals mail hos biltillverkaren vittnar om att oegentligheter med bensinmotorers utsläpp har ägt rum.911 och Panamera är de två modeller som främst berörs av det misstänkta fusket med bensinmotorer. Det rör sig både om mjuk- och hårdvarumanipulation. Bland annat hundratusentals mail hos biltillverkaren vittnar om att oegentligheter med bensinmotorers utsläpp har ägt rum.
911 och Panamera är de två modeller som främst berörs av det misstänkta fusket med bensinmotorer. Det rör sig både om mjuk- och hårdvarumanipulation. Bland annat hundratusentals mail hos biltillverkaren vittnar om att oegentligheter med bensinmotorers utsläpp har ägt rum. Foto: Porsche

Porsche meddelar att nuvarande modellprogram inte berörs av det misstänkta fusket och att företaget tar ärendet på allvar genom att bistå myndigheterna med vad som krävs.