Porsche utvecklar boxerfyra med turbo

Porsches klassiska boxersexa är på väg att få konkurrens – av en fyrcylindrig motor! Porsche är i slutskedet i utvecklingen av en fyrcylindrig boxermotor som kan sättas i Boxster/Cayman redan i höst.

Enligt den Porsche-dedikerade sajten Flat-6 News är Porsche i stort sett färdiga med utvecklingen av en fyrcylindrig boxermotor. Porsche har inte byggt en bil med fyrcylindrig motor sedan 968 togs ur produktion 1995 men Flat-6 News hänvisar till insatta källor som avslöjar att lanseringen av den nya fyrcylindriga boxermotorn kan komma att ske redan på Frankfurtsalongen i höst.

 Den nya fyrcylindriga motorn är en vidareutveckling av den sexcylindriga 3,8-litersmotorn som finns i 911 Carrera S, men två cylindrar kortare. Volymen väntas bli 2,5 liter och precis som de större motorerna ska fyran utrustas med direktinsprutning och VarioCam Plus-tekniken som höjer vridstyrkan på medelhöga varvtal. Som mest väntas Porsche plocka ut omkring 350 hästkrafter med hjälp av turboladdning.

 911-puritaner må rygga tillbaka när de hör talas om fyrcylindrigt men till en början har de ingen anledning att oroa sig, boxerfyran ska först och främst sättas i Boxster/Cayman och kan på sikt komma att utkonkurrera de 2,7- och 3,4-litersversionerna av boxersexan som i dag driver Boxster och Cayman. Den nya fyrcylindriga motorn ser ut att bli en flexibel konstruktion, 350 hästkrafter blir förmodligen det högsta effektuttaget men det är inte omöjligt att Boxster och Cayman släpps i instegsversioner utan turbo.

 Förutom den länge beryktade och efterlängtade babyporschen kan vi på sikt vänta oss att boxerfyran även används för att skapa en budgetversion av 911 (liknande 1960-talets 912). Porsches kommande småsuv Macan ska också erbjudas i ett fyrcylindrigt utförande men då handlar det om en rak fyra som plockas från VW-lagret.