Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070911-bmw-x6-concept070911-bmw-x6-concept070911-bmw-x6-concept
070911-bmw-x6-concept

Premiär för BMW Concept X6

För en vecka sedan skrev vi om att BMW X6 skulle dyka upp på Frankfurtsalongen som koncept. I dag är den dagen och nu ser man hur bilen mer eller mindre kommer att se ut när den når produktion nästa år.

Våren 2008 ska produktionen av BMW X6 sätta igång och då kommer bilen vara väldigt lik konceptbilen vi ser på bilderna här. De är från Frankfurtsalongen där premiären inför biljournalister ägde rum tidigare imorse.

Vad som blivit det största samtalsämnet när det gäller X6 är bilens coupélinjer. BMW X6 är en blandning av suv och kombicoupé, med betoning på coupé, och grundar sig till stora delar på BMW X5. Jämfört med X5 är X6 tre centimeter längre, fem centimeter längre men samtidigt sex centimeter lägre. Axelavståndet på de båda bilarna är desamma – 293 centimeter. Drivningen på alla fyra hjulen tas direkt från X5 men har ett tillägg i form av Dynamic Performance Control som optimerar drivkraften till respektive hjul beroende på olika parametrar.

Under huven hamnar välkända BMW-motorer. Två bensinmotorer, en rak sexcylindrig på 306 hästkrafter och en V8 på 4,8 liter som förmodligen förses med turbo och kommer då att utveckla en bit över 400 hästkrafter. Två dieselmotorer ska också finnas tillgängliga, det är dieselsexan (3,0d) på 235 hästkrafter samt samma motor med dubbelturbo (3,0sd) som i sin tur ger 286 hästkrafter.

Till detta kan man få den nyutvecklade åttaväxlade automatlådan från ZF som sägs minska bränsleförbrukningen. Tillsammans med att X6 är standardutrustad med BMW:s start/stopp-automatik sparas ännu mer bränsle.

BMW X6 ställs även ut som hybridversion nu i Frankfurt. BMW kallar det ActiveHybrid och tillåter bilen att gå på enbart elmotorn vid stillastående och låga farter. Dessutom ger elmotorn extra kraft till förbränningsmotorn vid kraftigare accelerationer.