Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071018-nya-citroen-c5
071018-nya-citroen-c5
071018-nya-citroen-c5
071018-nya-citroen-c5

Premiär för nya Citroën C5

Citroën har precis genomfört den första officiella pressträffen i Paris där de visade nya C5 som både sedan och kombi. Joakim Andersson är vår utsände som rapporterar hem sina första intryck av nya bilen.

I dag klockan 13 höll alltså den franska biltillverkaren den första visningen av nya Citroën C5 för ett antal journalister. Teknikens Värld var där i form av Joakim Andersson som självklart ringde hem och berättade om hur nya C5 upplevdes första gången ”öga mot öga”.

Formen på nya Citroën C5 har vi tidigare sett i form av konceptbilen C5 Airscape som visades upp på Frankfurtsalongen i september. Mjukare linjer än hos nuvarande C5, eller förra generationen, om man nu vill kalla den så. Joakim Anderssons ord över telefonen är snygg – visst – men snarare elegant och vacker enligt hans mening. Undertecknad är helt med på vad han menar. Ett av Citroëns signum, säregen formgivning, ser ut att delvis ha fått stryka på foten, men den stora massan håller nog med om att nya designen är ett rejält kliv framåt. Något som Joakim påpekar på plats, och som kan vara svårt att greppa genom ett gäng bilder, är att bilen ser framtung ut med sitt långa överhäng fram och korta baktill.

Nya Citroën C5 är större än sin föregångare. Sedanmodellen mäter 4,78 meter på längden, 1,86 meter på bredden och 1,45 meter på höjden. Detta tillsammans med ett axelavstånd på hela 2,82 meter (samma som nya Volvo V70) gör kupén rymlig och luftig. Just rymligheten är något av det första Joakim påpekar eftersom han vid samtalet sitter inne i en av C5:orna på Citroëns visning i Paris. Dock får sedanmodellen sig en känga av honom då han med sina 191 centimeter från topp till tå slår i innertaket med hjässan – trots hans korta överkropp. Hur det är med kombimodellen vet vi inte då denna endast visades utifrån där nere i Frankrike. Man fick alltså inte sätta sig i kombibilen som för övrigt är lika bred som sedanmodellen men fem centimeter längre och tre centimeter högre.

Framstolarna är en annan grej som gillas. De Joakim Andersson sitter i verkar ha ett härligt grepp om kroppen med sina rejäla sidostöd på både rygg och sits. Dessa stolar heter Dynamic och är en av två varianter man kan välja mellan. När vi ändå sitter ner i förarstolen och har instrumenteringen framför oss kan vi berätta lite om den. Nyheter är analoga mätare av samma typ som sitter i nya Mercedes C-klass och Volvo V70. Alltså mätare med en digital display i centrum och runtom en ”flytande” nål som visar varvtal, hastighet och bränslemängd i tanken. Ratten är ytterligare en grej som måste få sig en känga, i alla fall en halvkänga. Den har så klart på klassiskt Citroën-vis fast rattnav, men den är oerhört plottrig med alla sina knappar som styr det mesta i bilen. En så enkel sak som att tuta kan vara svårt om man inte exakt vet var den sitter på ratten. En annan grej som delvis retar Joakim Andersson är att radiodelen och växelspaksknoppen är prylar vi är vana vid – rent utseendemässigt – från tidigare Citroën- och Peugeotbilar. Vill man inte ha konventionell handbroms mellan framstolarna kan man i stället välja elektronisk handbroms.

När det är dags att kliva ur förarsätet och sätta fötterna på backen igen så finner man en annan miss. Trösklarna är så pass breda och med de ”utskjutande” instegslisterna kan man inte annat än få smutsiga byxben.

Kombimodellen av nya C5 vet vi inte mycket om när det gäller bagageutrymmet och vilka flexibla lösningar Citroën har där bak. Något som märks på sedanmodellen i stället är bakrutans konkava form som gör det väldigt lättlastat genom att bakluckan kan öppnas med ett rejält gap. Både versionerna får dock något mindre bagagevolym än hos förra C5.

På motorsidan finns det fyra bensin- och fyra dieselmotorer med partikelfilter. En av bensinmotorerna är en BioFlex, alltså en etanolmotor på 143 hästkrafter som lanseras hösten 2008. De övriga bensinarna består av två fyrcylindriga med volymer på 1,8 (127 hk) respektive 2,0 liter (142 hk) samt en sexcylindrig vinkelmotor på tre liter med 215 hästkrafter. De fyra dieselspisarna sträcker sig från tre fyrcylindriga på 110, 138 respektive 173 hästkrafter till V6 HDI med 208 hästkrafter. Till dessa motorer kan man välja mellan ett flertal olika växellådstyper – manuella, elektroniskt manuella (EGS) eller automatiska.

Komforten, ett av Citroën främsta signum, lär det heller inte vara något fel på då Citroëns tredje generation gashydraulfjädring – Hydractive 3 Plus – anpassar stötdämparna efter rådande underlag och hastighet. Systemet tillåter föraren att välja ett sportläge vid aktiv körning. Konventionell fjädring utan gashydraulik finns också att välja.

På säkerhetssidan har Citroën satsat på rekord i antal krockkuddar. Nio stycken går att få om man väljer till de två sista i tillvalslistan. Sju stycken är alltså redan standard. Övrigt säkerhetstänk är den förstärkta plattformen bilen byggs på, indragbart pedalställ (endast vissa modellversioner), bromskraftsfördelning, nödbromssystem, antisladd och antispinn, varav de fyra sistnämnda tillhör standardutrustningen.

Nya Citroën C5 kan vid sidan om sedan- och kombiversionerna även komma som cabriolet, alltså i stil med konceptbilen C5 Airscape. ”Vanliga” C5 har sin premiärvisning på bilsalongen i Bryssel i januari nästa år. Den förväntas komma till de svenska Citroën-handlarna före sommaren. Priset är okänt, men räkna med en liten höjning jämfört med dagens C5.