Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080215-ford-kuga-nya
080215-ford-kuga-nya
080215-ford-kuga-nya
080215-ford-kuga-nya

Premiär för nya Ford Kuga

Nu är det dags för Fords intåg i crossover-klassen med sin Kuga. Med formspråk à la nya Fiesta och Mondeo och snål stark dieselmotor ska Ford locka kunder som vill ha något annorlunda.

Det första du antagligen reagerar på är att bilen nu heter Kuga igen. Det gick ut uppgifter i slutet av förra året där Ford berättade att bilen kommer att heta Cougar på europeiska marknaden. Men nu har Ford bestämt sig för att de vill inleda en ny era i företagets historia, i och med att man nu presenterar en helt ny biltyp från företaget, och då ska det också förknippas med ett helt nytt namn. Cougar är som bekant evigt förknippat med en ”sportbil” som det gick ganska trögt för.

Nya Ford Kuga har sitt ursprung i konceptbilen Iosis X som visades i Paris 2006. Flera detaljer har hängt med till produktionsbilen, något som koncernchef John Fleming lovade redan då. Kuga baseras på välanvända C-klassarkitekturen som redan rönt framgångar i populära Ford Focus och C-Max.

– Vi har ett väletablerat modellprogram som vi använder som bas, och våra gemensamma teknikprojekt inom Ford Motor Company ger oss ännu fler möjligheter att utveckla fina bilar som Kuga, berättar Gunnar Herrmann, chef för bilar i C-segmentet inom Ford Europa.

Formspråket är detsamma som på nya Fiesta, Focus och Mondeo, alltså Kinetic Design som Fords europeiska avdelning ligger bakom. Man ser tydligt släktskapet med övriga bilar i Fords modellprogram.

Kuga är försedd med en välbeprövad drivlina och fyrhjulsdriftssystem från Haldex. Ford Kuga säljs i två utförande, Trend och Titanium, med ytterligare tillval som gör det möjligt för varje förare att anpassa bilen fullt ut till sina individuella behov. Det elektroniska stabiliseringsprogrammet (ESP) med kombinerad anti-vält-funktion (ARM) och ABS med elektronisk bromskraftsfördelning (EBD) är två av flera förarassisterade teknologier hos nya Kuga. Ford har alltså satsat hårt för att få bilens säkerhet på topp. Deras målsättning är att Kuga ska höja ribban inom crossover-segmentet.

Hög markfrigång, hög kvalitet och praktiska funktioner som till exempel tvådelad baklucka för maximal flexibilitet är tänkt att locka många befintliga Ford-ägare som vill ha det där lilla extra.

Det finns bara en motor att välja till nya Ford Kuga. Det är en tvåliters dieselmotor, en så kallad Duratorq TDCi-motor, på 136 hästkrafter och 320 newtonmeter i vridmoment vid 2 000 varv per minut. En kortare overboost ger en tillfälligt vridmomentsökning till 340 newtonmeter. Tillsammans med den sexväxlade manuella lådan anges förbrukningen till 0,64 liter per mil och CO2-nivåerna hamnar på 169 gram per kilometer – klassledande enligt Ford själva.

Nya Kuga tillverkas vid Fords fabrik i Saarlouis i Tyskland och kommer att byggas sida vid sida med de nya Focus-modellerna med tre och fem dörrar samt nya Focus herrgårdsvagnsmodell och C-Max. Vad prislappen hamnar på är ännu okänt.

Nya Ford Kuga på film

https://youtu.be/RZCngOZezaQ?height=347&width=575