070124_ford_miljö

PREMIÄR: Fords första el/bränslecellshybrid!

Under tisdagen visade Ford för första gången upp nya miljökonceptet HySeries Drive. Det är världens första el/bränslecellshybrid. Den drivs alltså av bränsleceller och elmotorer som kan laddas när du ligger tack vare en plug-in funktion. 

I Washington D.C. framför Vita Huset och Kapitolium visade Ford upp sitt senaste bidrag till miljöförbättringen, Ford Edge med helt nya HySeries Drive.

HySeries Drive har en bränslecellsmotor och en elmotor som support. Den laddas under körning med bränslecellerna och under inbromsning på samma sätt som Toyota Prius. Även om bränsleceller har långt kvar tills de hamnar i trafik är det ett stort steg att kunna skriva bränsleförbrukning 0,57 l/mil och CO2 utsläpp 0. Nu räknas ju inte hydrogen i l/mil men enligt en något luddig förklaring från Ford menar de att bränslecellshybriden drar motsavrande 0,57 l/mil i "en annan, mindre bensinmotor".

– Den här versionen av Edge ger oss det ultimata utvecklingsverktyget för bränslecellstekniken, säger Gerard Schmidt, vice chef för Fords utveckling av nya motorer. Den är byggd på så sätt att vi även kan ersätta bränslecellerna med en liten dieselmotor eller bensinmotor, i väntan på att infrastrukturen ska tillåta bränsleceller.

HySeries-motorn laddas inte bara när man kör utan även när man står stilla. Du pluggar helt enkelt in kontakten i väggen och när batteriet är fulladdat kan du köra fyra mil helt på lagrad el, därefter tar bränslecellen över samtidigt som batteriet laddas.

Enligt Ford är det här ett revolutionerande sätt att göra bränslecellsmotorer på. De har lyckats kapa 50 procent vikt, storlek och kostnad, dessutom har de dubblat livslängden för en bränslecell.

- Självklart måste många hinder fortfarande övervinnas innan ett sådant här fordon hamnar i trafik men det känns som att vi är en bra bit på vägen och genom att vi använder Edge så är det inte bara ett framtidskoncept utan en bil som verkligen kommer bli verklighet, säger Schmidt.