070410_volvo_s40_v50

PREMIÄR: Nya Volvo S40 och V50

Volvo har uppdaterat S40 och V50. Exteriört bär de drag av nya S80 och V70, invändigt har antalet förvaringsutrymmen ökat. Nyheterna för motorer och drivlinor är minimala.

Den nuvarande generationen av Volvo S40 och V50 presenterades 2003. Nu har det blivit dags för en omfattande uppdatering, där bilarna visuellt ska skiljas åt tydligare. Fram tills nu har V50 haft kromgrill med stående ribbor, medan S40 skiljt sig åt med svart rutnätsgrill. Nu får båda modeller svart grill.  Men med olika stötfångare och utformningar på de nedre luftintagen ska de visuella skillnaderna ändå kännas avsevärda, i alla fall enligt Volvo.

V50 har ett tredelat nedre luftintag där stötfångaren viker av nedåt precis som på nya V70. S40 har ett obrutet luftintag som sveper över hela frontens bredd.

Volvo-emblemet i grillen har växt på båda modellerna.

Bak återfinns helt nya stötfångare med integrerade reflexer och mer horisontellt ställda utblås på avgasrören. Bromsljusen är av LED-typ. Dessutom finns EBL (Emergency Brake Lights) som innebär att bromsljuset börjar blinka om föraren trampar hårt på bromspedalen. Om krockkuddarna utlöser vid en krock sätts varningsblinkersen på automatiskt. Ett nytt tillval är bixenonstrålkastare med kurvljusfunktion.

Interiört märks nya mätartavlor och förbättrade förvaringsutrymmen. 

– Den kritik som framförts när det gäller den nuvarande modellens begränsade utrymmen för förvaring fungerade som högoktanigt bränsle när vi skissade på den nya interiören i S40 och V50. Vi var inte helt nöjda förrän vi kände att vi utnyttjat varje tillgänglig kubikcentimeter på ett effektivt sätt, säger Steve Harper, designansvarig för nya Volvo S40 och V50.

Teamet koncentrerade sig på att skapa plats på mittkonsolen och i dörrsidorna. Den tunna mittkonsolen löper nu hela vägen till baksätet. Den mindre handbromsen ger plats för mer förvaring och locket till det största facket har försetts med två dryckeshållare. Armstödet kan förvandlas till en avställningsyta och de platser som täcks över, om där inte finns annan tillvalsutrustning, är öppna och lämpliga för mobiltelefoner och dylikt. Längst bak på kardantunneln finns en hållare för en 1,5-litersflaska, tacksamt för baksätespassagerarna. 

En ljus träpanel (i äkta trä) vid namn Nordic Light Oak utgör ett nytt tillval. Ytterligare ett nytt tillval är en ny skinnklädsel med perforering och på basnivå märks en klädsel i grönt.

- Den gröna klädseln är helt i linje med de ökade önskemålen bland dagens kunder när det gäller speciella personliga val. Vi startade med blå och röda klädslar i nya C30 och nu kommer grönt i nya S40 och V50. Jag är övertygad om att den blir mycket populär, säger Steve Harper.

Värstingmotorn T5 har fått tio nya hästkrafter och levererar nu 230 hk. En annan intressant nyhet är att dieseln D5 kommer att finnas tillgänglig med manuell växellåda. Med manuell låda uppgår maximalt vridmoment till 400 Nm, mot 350 Nm som gäller för automatlådan.

Uppdaterade S40 och V50 har premiär hos handlarna sista helgen i augusti, samtidigt som nya V70 och XC70 också har premiär. Priserna är i det närmaste oförändrade jämfört med i dag.