Prestandaversion av Toyota GT 86 kan få KERS

Toyota filar på en prestandaversion av sin sportbil GT 86. Utvecklingschefen berättar att man vill överraska. Ingen vanliga bensinare med turbo. I stället vill han se spännande hybridteknik och KERS.

200 hästkrafter stark och otroligt inspirerande att köra hårt med, det är Toyotas sportbil GT 86 som vi har hyllat mer än en gång. Men en snabbare och starkare version har ända sedan bilen presenterades stått på mångas önskelista, så även hos Tetsuya Tada som är Toyotas modellansvarige för just GT 86.

 Under en kort intervju med brittiska Top Gear avslöjade han lite vad som skulle kunna vara på gång i en prestandaversion. Först och främst totalsågar idén om att pumpa upp effekten till 300 turbohästkrafter och nå koldioxidnivåer på 200 gram per kilometer. Han anser det vara smaklöst och otidsenligt samtidigt som det bryter mot allt som GT 86 står för.

 Tetsuya Tada, som älskar högvarviga motorer, vill överraska alla genom att slänga ned en hybriddrivlina i GT 86. Högvarvigt och Toyotas hybridsystem låter knappast som en möjlig kombination, eller hur? Tada tänker inte på drivlinan som går att finna i Prius. Han ser framför sig morgondagens teknik, något som man redan håller på att testa i Le Mans-prototypen TS030. En hybriddrivlina med en varvvillig direktinsprutad bensinmotor, allt sammanlänkat med en sexväxlad låda som driver bakhjulen. Med hjälp av superkondensatorer lagras energi vid inbromsning och deceleration, energi som kan frigöras i form av extra effekt när så behövs och önskas. KERS (Kinetic Energy Recovery System) kallas tekniken och återfinns på Formel 1-bilarna.

 På frågan om de redan har en prestandaprototyp av GT 86 med KERS svarar Tetsuya Tada, lite ovilligt, att så är fallet. Det är dock oklart om KERS-systemet använder sig av superkondensatorer eller batterier. Tada säger att GT 86 fortsatt ska vara en överkomlig bil och att superkondensatorer än så länge är för dyra, så det mesta pekar på ett enklare system där energin lagras i batterier.