Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080205-prinsen-carreracup
080205-prinsen-carreracup
080205-prinsen-carreracup
080205-prinsen-carreracup

Prins Carl Philip kör Carrera Cup

Kung Carl XVI Gustaf kör snabba bilar både på och utanför racerbanorna. Prins Bertil tävlade under pseudonymen monsieur Adrian. Teknikens Värld kan avslöja att Prins Carl Philip fortsätter traditionen genom att tävla i Porsche Carrera Cup.

Porsche Carrera Cup Scandinavia har växt stadigt i popularitet de senaste åren. Förre speedwaystjärnan Tony Rickardssons riktiga entré i mästerskapet under förra året gjorde att både publik- och medieintresset ökade. I och med att Peter ”Poker” Wallenberg Jr också genomförde sin första Carrera Cup-säsong knöts näringslivet, och därmed sponsorer, närmare serien.

Inför 2008-års säsong har intresset ökat ytterligare och ett rekordstort startfält väntas premiärhelgen 19-20 april på Knutstorp Ring i Skåne. Porsche i Tyskland har inte kunnat möta efterfrågan på tävlingsbilar och flera team som planerat att ställa upp har blivit utan bil.

Precis som tidigare år körs Carrera Cup i samband med STCC-helgerna. Deltävlingarna blir nio stycken, STCC kör elva. Både STCC och Carrera Cup kommer att sändas live i SVT 24. 

Prins Carl Philips debut i racingklassen kommer att följas även av medier som normalt inte letar sig till Sveriges racerbanor. De som förväntar sig att prinsen ska återfinnas i toppen av resultatlistan lär bli besvikna. Carrera Cup har ett flertal förare som är riktigt duktiga, Edward Sandström, Cralle Lindholm med flera. 

Förutsättningarna för snabba varvtider finns dock. Carl Philip kommer nämligen att köra Tony Rickardssons bil från förra säsongen, en vinnarbil visade det sig på flera tävlingar. 

Carl Philip har inte tävlat på den här nivån tidigare och det tar tid att lära sig köra så fort som Porschebilarna är kapabla till. Viktigast för en debutant  är ett erfaret team som kan ställa in bilen rätt och sköter det praktiska runt omkring. Där kan prinsen knappast få det bättre eftersom Flash Engineering kommer att driva Carl Philips bil.

STCC-veteranen Jan ”Flash” Nilsson är mannen bakom prinsens tävlingssatsning. Ända sedan 1996 har Flash varit mentor och samarbetspartner när det gäller flera av prinsens och kungafamiljens racingäventyr. Prins Carl Philip har mest erfarenhet från S2000-gokarts men han har även gjort inhopp i långloppstävlingar, som det på Mantorp 2004 i en S60 Challengebil och i några sprinttävlingar i SSK:-s regi.

Jan ”Flash” Nilsson har långsamt men systematiskt byggt upp Carl Philips racingkunnande och har tidigare kommenterat prinsen som ”lugn och metodisk på racerbanan, han har lätt för att lära och bra grundförutsättningar för att bli duktig”. 

Carl Philips Porsche kommer att kläs i Flash Engineerings gröna-vita-röda färger och sponsras av bland andra Posten, Veidec och Kamasa.

Ovanan vid en så snabb bil och liten tävlingserfarenhet skruvar ned förväntningarna på Carl Philip. Samtidigt ska man komma ihåg att prinsen alltid varit sportintresserad och bland annat kört Vasaloppet i Öppet Spår-version och tillsammans med övriga besättningen vann han första etappen av seglingstävlingen Volvo Ocean Race 2005.

Tillsammans med pappa kung Carl XVI Gustaf och föreningen Ring Runners körde Carl Philip på legendariska Nürburgring i oktober 2007. Där fick han ett smakprov på hur fort det kan gå längs de svenska racerbanorna i år.

Fakta:

Namn: Carl Philip Edmund Bertil.

Titlar: Prins av Sverige, Hertig av Värmland.

Född: 13 maj 1979.

Övrigt: Prins Carl Philip är utbildad inom Marinen och erhöll löjtnants grad 2004. Prinsen avslutade i maj 2006 två  års studier i grafisk design vid Forsbergs skola


i Stockholm. Prinsen innehar rallylicens. 2003 deltog han även i Vasaloppet.

Här körs Carrera Cup 2008

20 april Knutstorp

17 maj Mantorp

1 juni Karlskoga

14 juni Göteborg (stadslopp)

29 juni Sturup

13 juli Falkenberg

17 augusti Karlskoga

14 september Våler, Norge

28 september Mantorp (Grande Finale)