Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Priset på bensin och diesel har gått upp – trots billigare råolja

För en dryg vecka sedan skrev vi om bensin- och dieselpriserna i Sverige, hur de knappt förändras trots stora prisdumpningar på råolja på världsmarknaden. Nu har råoljepriset sjunkit ännu mer, trots det har bensinpriset ökat.

Bensinbolagens prissättning av bensin och diesel är alltid en aktuell fråga som rör upp många bilisters känslor. Just fenomenet att priserna sällan eller väldigt sakta sänks, medan prishöjningarna kommer tätt och snabbt, skrev vi om för bara en dryg vecka sedan.

I dag har vi slagit ett öga på hur världsmarknadens råoljepris utvecklats de senaste åtta dagarna. Priset per fat har sjunkit ytterligare, med cirka 2,50 dollar. Ett fat så kallad brentolja kostar i dagsläget drygt 80 dollar, betydligt lägre än sommarens toppnotering på 115 dollar.

Vad har då hänt med bensin- och dieselpriset i Sverige sedan vår artikel i förra veckan? Priserna bör väl ha följt samma kurva som världsmarknadspriset på råolja?

Nej, så är inte fallet. Samtidigt som priset på råoljan har sjunkit med flera dollar har bensinpriset i Sverige ökat med fem öre per liter. Samma höjning med fem öre ser vi även på dieselpriset.

Den svenska kronans försvagande mot dollarn senaste veckan kan inte ses som en förklaring till prishöjningarna i Sverige. Dollarn har blivit cirka två öre dyrare under samma period som råoljepriset sjunkit med 2,50 dollar.

Så sent som för drygt ett dygn sedan låg bensin- och dieselpriset i Sverige ytterligare tio öre över dagens nivå som är 13,83 kronor för bensinen och 13,97 kronor för dieseln.