Priset på bensin och diesel höjs – trots billigare råolja

Råoljan är rekordbillig och fortsätter att sjunka i pris. Trots det höjde de ledande bensinbolagen i dag priset på både bensin och diesel.

Det är tre dagar kvar till julafton och många svenskar ska ut och köra bil långa sträckor de närmaste dagarna för att ta sig till släktträffar och julfirande. Då passar de stora bensinbolagen i vårt avlånga land på att höja priset på bensin och diesel – trots att världsmarknadspriset på råolja är rekordlågt och fortsätter att sjunka för var dag som går.

I dag, måndagen den 21 december 2015, höjde bensinbolagen bensinpriset med tio öre till 12,46 kronor per liter. Dieselpriset höjdes även det med tio öre till 11,55 kronor per liter. Små justeringar kan tyckas men de går stick i stäv med råoljepriset. Sedan lunchtid i fredags har råoljan (Brent) sjunkit med över en dollar per fat till i skrivande stund 36,20 dollar.

Det måste dock påpekas att bensinen och dieseln just nu är osedvanligt billig. Samma dag för ett år sedan, det vill säga tre dagar innan julafton 2014, låg bensinpriset på 12,33 kronor medan dieselpriset var 12,72 kronor. Tittar vi ännu längre tillbaka, 21 december 2013, betalade vi för en liter bensin 14,38 kronor och för en liter diesel 14,63 kronor. Alltså mer än tre kronor dyrare per liter för dieseln än vad den kostar i dag.

Samma dag åren dessförinnan, det vill säga 2012, 2011 och 2010, betalade vi också flera kronor mer per liter. Dagens pris är i stället jämförbart med vad vi betalade i december 2009 – 12,24 kronor för bensinen och 11,75 kronor för dieseln.

En intressant iakttagelse en prishöjningens dag som denna är att alla de stora bensinbolagen höjer sitt riktpris under exakt samma dag och med exakt samma belopp – till samma literpris. Är det en slump?

I början av 2000-talet stämde Konkurrensverket fem bensinbolag som de anklagade för att ingå i en priskartell. Tingsrätten i Stockholm utdömde ett bötesbelopp på 52 miljoner kronor, mindre än en tiondel av det belopp som Konkurrensverket yrkade på. Beloppet höjdes därefter av marknadsdomstolen till 112 miljoner kronor efter att fallet togs upp igen 2005.